Femeile care călătoresc singure spun că agresiunea sexuală despre care se spune că este „endemică” pe traseul prin Spania, Portugalia și Franța. În interviurile pentru The Guardian, nouă femei au susținut că au fost hărțuite în timp ce încercau traseul de pelerinaj în ultimii cinci ani, mai multe spunând că s-au temut pentru viața lor.
Șapte dintre femei au spus că au întâlnit bărbați în Spania și Portugalia care se atingeau și masturbau în fața lor. O altă femeie a spus că a fost nevoită să refuze atingerile nedorite și comentariile lascive de la mai mulți bărbați, în timp ce a noua femeie a spus că un bărbat a oprit o dubă în timp ce ea mergea pe traseu și a insistat ca ea să intre.
Incidentele au avut loc de obicei în timp ce femeile mergeau singure de-a lungul porțiunilor mai izolate ale Camino.
Lorena Gaibor, fondatoarea Camigas, un forum online care leagă pelerini de sex feminin din 2015, a spus că rapoartele sunt șocante, dar nu surprinzătoare. „Hărțuirea sexuală este endemică pe Camino. E ceva comun. În fiecare an, primim rapoarte despre femei care se confruntă cu aceleași lucruri”, a spus ea.
Rosie, în vârstă de 25 de ani, a spus că mergea pe un traseu împădurit în Portugalia la începutul acestei veri, când a dat peste un bărbat fără pantaloni care se masturba în timp ce o privea. Poliția locală nu a răspuns când a încercat să-i sune.
„A fost terifiant”, a spus Rosie, care a cerut ca numele ei complet să nu fie publicat. „M-am simțit complet singură în acel moment.”
Incidentul a făzut-o să se simtă în nesiguranță, ea și-a dat seama de vulnerabilitatea ei.
„Camino este atât de uimitor, pentru că este atât de dificil, atât de provocator fizic și atât de provocator mental”, a spus ea. „Dar există acest element suplimentar cu care se confruntă femeile excursioniste, această problemă de siguranță suplimentară uriașă, care afectează complet întreaga capacitate de a face față acestor provocări sau de a ne bucura de ea în felul în care o fac alți oameni.”
În ultimii ani, popularitatea diferitelor rute de pelerinaj cunoscute în mod colectiv sub numele de Camino de Santiago a crescut, în special în rândul femeilor.
Anul trecut, un record de 446.000 de oameni au parcurs Camino, 53% dintre ele femei, potrivit Pedro Blanco, reprezentantul guvernului central spaniol în Galiția. „Peste 230.000 de femei au străbătut traseul anul trecut și multe dintre ele nu au ezitat să o facă singure”, a spus el recent reporterilor.
Marie Albert, jurnalistă și scriitoare feministă, a spus că nu există suficiente discuții despre riscurile cu care se confruntă femeile pelerini. „Se spune că aceste rute sunt sigure pentru femei și există un tabu în a spune ceva diferit”, a spus ea.
În 2019, când Albert a parcurs 700 km în nordul Spaniei pentru a ajunge la Santiago de Compostela, ea a documentat o serie de agresiuni. Un bărbat a încercat să o sărute, iar altul s-a masturbat în fața ei, a spus ea.
Un bărbat a hărțuit-o prin sms, iar altul a urmărit-o pe stradă. Uneori, agresorii ei erau pelerini care mergeau pe același traseu cu ea, făcând-o să se gândească panicată că se va întâlni din nou cu ei.
Din cele nouă femei care au vorbit cu The Guardian, șase au raportat incidentele la poliție. Într-un singur caz făptuitorul a fost depistat și urmărit penal.