O femeie în vârstă de 64 de ani, cu diabet și probleme cardiovasculare, căreia i se făcuse rău, a așteptat 14 ore pentru investigațiile necesare la secția de urgențe a Spitalului Județean Constanța. Situația a fost expusă public de nepoata sa, Sabina Spătariu, fost președinte al Asociației Elevilor din Constanța
Femeia nu putea nici măcar să respire fără masca de oxigen, dar personalul medical era depășit de numărul mare de pacienți, așa că nu s-a obosit nici măcar să o întrebe dacă-i e foame sau sete.
Spătariu a transmis că înțelege condițiile grele în care sunt nevoiți să lucreze medicii și asistentele. Pe de altă parte, susține ea, atiudinea putea fi, totuși, diferită: „Am plecat de acasă înarmate cu răbdare și așteptându-ne să fie aglomerație și haos, dar realitatea găsită la urgențe a fost un dezastru pe care nu mi l-aș fi putut imagina”.
Spitalul Județean Constanța a transmis pentru Info Sud-Est că „au început demersuri pentru identificarea pacientei, pentru a se verifica situaţia expusă”, și că în ziua în care ar fi avut loc incidentul a fost „un număr dublu de pacienţi faţă de o zi obişnuită, în UPU”.
„Cum tratezi o cardiacă care abia mai respiră? O lași 14 ore la urgențe.
Constanța, 1 ianuarie 2023. Un nou an, dar un sistem public de sănătate extrem de îmbătrânit.
La ora 13:00 chem ambulanța pentru bunica mea care avea saturație sub 80. Într-o oră, bunica mea era deja la monitorizare în spital, triată în zona galbenă și așteptam să i se facă câteva investigații de bază”, a scris Sabina Spătariu, pe Facebook.
Spătariu a precizat că ea și bunica ei au așteptat peste șase ore până ca bunica să fie preluată pentru lucrurile cele mai de bază. În ziua respectivă, femeia nu a apucat să-și ia tratamentul și nici nu mâncase. Dar nimănui nu i-a păsat de asta: „Ba din contră, abia când glicemia ei a scăzut și a început să i se agraveze starea, cu insistențe am reușit să obținem 5 minute de atenție”.
Cele două au așteptat până la ora 19.00 pentru o radiografie pulmonară, fiind un singur medic/cabinet la peste 100 de pacienți. Până la ora 22.00 au așteptat pentru interpretarea radiografiei, iar până la 22.30 consultul unui specialist pe interne.
Mai apoi, până la ora 4 dimineața, cele două au așteptat consultul la cardiolog. „La ora 5:00, situația se prezenta similar, fiind anunțate că trebuie să schimbăm spitalul. Abia la ora 6:30 am avut internarea făcută”.
„14 ore a durat ca unei paciente diabetice, care nu putea să respire fără masca de oxigen, să i se facă câteva analize și să primesc un răspuns. În tot acest timp, a trebuit să mă lupt cu asistentele sau cu portarul pentru a reuși să îi duc măcar o sticlă cu apă în zona galbenă”, a mai scris Sabina Spătariu, pe Facebook.
Spătariu a reproșat apoi lipsa de comunicare din partea angajaților spitalului: „0 comunicare, trebuie să alergi pe holuri medicii care să îți dea orice fel de informație, evident nefiind vina acestora pentru toată presiunea pusă de numărul mare de pacienți. Totuși, atitudinea putea fi diferită. Asistentele ridică tonul constant la aparținătorii care evident vor să afle ceva despre persoana dragă”.
Totodată, aceasta a deplâns și „condițiile deplorabile de stres și tensiune” în care sunt ținuți pacienții și nevoiți să lucreze medicii și asistentele.
Amintim că, recent, şapte medici de la Spitalul Judeţean Galaţi au fost trimiși în judecată pentru mai multe infracţiuni, între care ucidere din culpă. Ei sunt acuzați că au lăsat un pacient să aştepte afară, în frig, și au întârziat realizarea testelor COVID și administrarea tratamentului adecvat. Bărbatul nu era foarte bolnav, dar starea lui s-a agravat în timp ce aștepta consultul și tratamentul și, în cele din urmă, a murit.