Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție dezbat miercuri ultimul termen în dosarul "Gala Bute" în care Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Judecătorii l-au audiat și pe Felix Tătaru, martor în dosar, fondatorul GMP România și, mai ales, șeful IAA Worldwide, una dintre organizațiile-fanion ale publicității mondiale, scrie Cătălin Tolontan pe blogul personal.
Tătaru s-a bâlbăit în fața judecătorilor, încurcând datele din documente.
„Am făcut 20 de campanii electorale”, explică Felix Tătaru instanței.
El a fost adus, atât la cererea apărării, cât și la a acuzării, pentru că, la dosar, există declarația lui Radu Munteanu, care susține că i-a dat cash 50.000 de euro, „într-o pungă”, bani publici care ar veni dinspre Ștefan Lungu, la finalul unui circuit de contracte fictive.
În versiunea lui Munteanu, cei 50.000 reprezintă un rest de plată pentru campania făcută de Felix Tătaru în primăvara lui 2011 pentru PD-L București, susține jurnalistul.
Publicitarul recunoaște contractul, dar neagă că „eu sau oamenii mei am fi luat bani cash în această situație”.
„Am primit doar 150.000 de euro, nu mai mult și numai prin transfer bancar”, susține, ferm, Tătaru.
Intervine procurorul și instanța preia întrebările.
Dialogul are loc între judecător și martor.
-Cu cine ați negociat contractul?
-Cu doamna Elena Udrea. Doar cu dânsa am vorbit despre bani.
-De ce există o diferență între Anexa 2 depusă de dumneavoastră la Parchet și cea de la PD-L?
-Nu știu.
-Sunt 205.000 de euro față de 100.000 de euro. De ce există două anexe cu același număr și cu conținut diferit?
-Nu știu.Pentru că PD-L nu ne-a trimis înapoi anexele. Și atunci am mai făcut încă un rând, cu o valoare mai mică de vreme ce toată campania a fost mai mică decât s-a prevăzut inițial. Nici pe acestea refăcute nu le-am primit înapoi.
-Cu cine de la PD-L ați discutat că veți reface pe o valoare mai mică?
-Nu știu. Nu-mi amintesc.(Se șterge pe frunte cu un gest frust, în sală e foarte cald).
-Consemnăm că nu știți.
-(Tătaru revine) Cred că am discutat cu doamna Udrea, numai cu ea am vorbit despre bani.
Pe parcursul procesului, de 11 ori Tătaru spune „nu știu” sau „nu-mi amintesc”.
Judecătorii consemnează asta, însă insistă dureros pe documentele semnate doar de o parte, agenția lui Tătaru, și care au altă valoare la partid, la PD-L București.
„Acesta e și motivul pentru care am decis să nu mai lucrăm cu PD-L București, onorată instanță!”, izbucnește Felix Tătaru.
-Și n-ați mai lucrat cu ei?
-Doar în 2012, dar atunci erau o alianță.
Conversația continuă din rău în mai rău pentru Tătaru. Avocații sar din sală în apărarea lui Tătaru: „Doamna judecător, martorul se autoincriminează!”.
În dosar au mai fost deferiți justiției fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al FRB Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al lui Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.