Fati: Nu trageți în Iohannis. Este un politician cu potențial și își poate reveni, dacă vrea

Publicat: 09 01. 2015, 21:47

La nici 100 de zile de când a fost numit șef al statului, Klaus Iohannis este criticat pentru acțiunile sale. E adevărat că și președintele s-a cam grăbit să iasă cu teme și mesaje pe care nu a avut timp să le digere, după ce în prima sa zi de mandat a decorat un fost deținut politic, admirator al neolegionarilor.

Jurnalista Sabia Fati consideră că Iohannis este totuși un politician cu potențial, care poate crește dacă are tăria să învețe și din propriile greșeli.

“În campania electorală nu a făcut promisiuni exagerate, ne-a spus încă de atunci că va lucra „instituțional“ cu Victor Ponta și că va face o „altfel“ de politică, adică nu-și va crea adversități care nu-i folosesc la nimic și nici nu va face spectacol. Este totuși un politician cu potențial, care poate crește dacă are tăria să învețe și din propriile greșeli, nu doar din cele ale predecesorilor săi, și mai ales dacă poate aduna în jurul lui oameni inteligenți, care stăpânesc bine domeniile lor de interes și care îl pot ajuta cu adevărat să ia deciziile cele mai bune.”,scrie jurnalista într-un editorial pentru România Liberă.

Sabina Fati consideră că Iohannis ar trebuie să abordeze subiecte majore pentru bunul mers al României și să iasă în public doar atunci când are cu adevărat ceva de spus.

Ridicarea MCV prin care Comisia Europeană monitorizează bunul mers al justiției din România și Bulgaria, nu este în sine un obiectiv, fiindcă România nu are motive să se simtă stânjenită de această grijă pe care i-o acordă în mod gratuit Bruxelles-ul în beneficiul curățării politicii autohtone de corupți. (…) Klaus Iohannis ar trebui să revină la subiectele majore și să nu se piardă în propuneri fanteziste, cum ar fi, de pildă, aducerea procurorului general în CSAT. Să iasă în public doar atunci când are cu adevărat ceva de spus, să taxeze derapajele, de exemplu ordonanța de urgență prin care Victor Ponta vrea să-și amnistieze plagiatul, și să le arate alegătorilor săi ce fel de politică externă vrea să facă, în ce fel va putea negocia cu o majoritate ostilă reformele sănătății și educației. Și, eventual, să țină cont de una dintre concluziile la care a ajuns Machiavelli în experiența sa de consilier:>.”, mai scrie Fati.