Medicul Radu Țincu, șef de secție Toxicologie la Spitalul Floreasca, a vorbit în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru, despre faptul că farmaciile vor putea elibera doza de urgență de antibiotic valabilă pentru două zile. Până acum, antibioticele puteau fi eliberate în farmacie exclusiv cu rețetă de la medic. Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, mai precizează ordinul.
Medicul a fost întrebat dacă a fost o idee bună introducerea acestui ordin.
„Trebuie să ne punem întrebarea de ce a fost nevoie de un astfel de ordin, pentru că persoanele nu pot să aibă o prescripție medicală, spre exemplu, noaptea, seara sau în timpul weekend-ului, neavând niciun fel de permanență în sectorul de medicină primară.
Pe de altă parte, sigur că ordinul trebuie să reducă consumul de antibiotice, având în vedere că suntem pe locul 2 în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice în rândul populației. Eu cred că este nevoie în primul rând să stabilim cine pune această indicație de urgență, pacientul care solicită acest antibiotic sau farmacistul care ar trebui să îl consulte pentru a decide dacă este necesară administrarea acestui antibiotic. Este posibil ca farmacistul să își depășească sau să nu poată pune o indicație corectă, pentru că a lua decizia că avem nevoie de un antibiotic este urmarea unui consult medical. Pe de altă parte, cred că elementul cel mai important pe care trebuia să-l facem înainte de a emite un astfel de ordin este să informăm populația și să educăm populația cu privire la consumul de antibiotice. A le explica când este nevoie să-și administreze sau nu astfel de medicamente”.
„Pe de altă parte, o parte din aceste antibiotice de multe ori sunt prescrise în exces chiar de personalul medical. Deci cred că este nevoie inclusiv de programe de educație medicală continuă în care să îi responsabilizăm și mai mult pe cei care pot prescrie aceste. Nimeni nu poate să se asigure la acest moment că un pacient nu reușește în decurs de câteva zile să obțină doza de antibiotice din mai multe farmacii.
Și mai este un aspect important. Un pacient poate să solicite o doză de urgență de 48 de ore, însă, de multe ori, dacă această doză nu este continuată cu administrarea antibioticului, este posibil ca pacientul să-și facă mai mult rău, pentru că își administrează timp de 2 zile un antibiotic, simptomatologia începe să se remită și pacienții, de cele mai multe ori, încetează să-și administreze antibiotice. Această administrare pe o durată scurtă, într-o doză insuficientă, va duce la creșterea rezistenței bacteriene, va duce la selectarea acelor bacterii care pot să capete rezistență. Și în acest fel, dimpotrivă, în loc să reducem consumul de antibiotice și să protejăm populația în raport cu această creștere a rezistenței bacteriene, e posibil să ne trezim că un astfel de ordin ar putea să crească în viitor rezistența la antibiotice”.