Update // CNSU a luat o nouă hotărâre luni privind restricțiile la malluri, benzinării și alte magazine nealimentare, potrivit cărora pot intra doar cei vaccinați sau care au trecut prin boală, cu unele excepții / Guvernul trebuie să valideze măsurile
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 25 octombrie 2021, Hotărârea numărul 94 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19_ prin care se propune:
-accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepția unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor;
-exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii:
a)participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
b)participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
c)persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
d)persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.
-exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile pentru:
a)persoanele care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic;
b)persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.
Știre inițială:
Pe ultima sută de metri, autoritățile au renunțat la restricțiile care vizează accesul în mall-uri și în hoteluri. Hotărârea adoptată, vineri, de Guvern pentru instituirea noilor restricții valabile de luni nu include, în varianta publicată în Monitorul Oficial, obligația de a prezenta certificatul verde la intrarea în malluri sau hoteluri, scrie g4media.ro.
Asta deși secretarul de stat Raed Arafat a anunțat vineri că accesul în malluri va fi permis pe baza certificatului verde – care atestă că o persoană este vaccinată, a trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau este testată negativ. De asemenea măsura trebuia să fie valabilă și pentru hoteluri.
Obligativitatea prezentării certificatului verde la intratea în mall-uri și hoteluri a fost propusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin hotărârea 91, și validată apoi prin hotărâre de Guvern, după cum a anunțat și Raed Arafat.
Totuși, în hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial acestea nu mai apar. Singura măsură care vizează mallurile este cea privind programul, între 5.00 și 21.00.
Decizia luată la nivel politic contrazice astfel propunerea experților și anunțată populației de Raed Arafat. Ea pare a fi o dedicație pentru hotelieri și românilor care plănuiesc deja vacanțele de iarnî, în ciuda unei situații sanitare catastrofale. Deși România a ajuns să ocupe primul loc în lume la rata deceselor cauzate de COVID-19, măsurile dure anunțate pentru stoparea pandemiei au început deja să fie relaxate înainte să intre în vigoare.
Autoritățile par mai speriate de faptul că turiștii renunță la vacanțele la munte în România din cauza noilor restricții și că 90% din rezervările de la Predeal au fost anulate. Motivul este necesitatea certificatului verde la cazare. Dacă la restaurante autenticitatea certificatului verde este greu de verificat, în unitățile de cazare însă măsura este imposibil de fentat, având în vedere că clienții trebuie să prezinte și actul de identitate.
„Nu se poate spune că ne putem pregăti într-un anume fel pentru astfel de măsuri. Ca hotelier, poți doar să disponibilizezi și să plătești ce mai poți, din buzunar.
Clar trebuie să trimiți oameni în șomaj. În ceea ce ne privește (la complexul din Predeal – n.r.), începând de săptămâna trecută, de când s-a anunțat că vor fi aprobate noi restricții, ni s-au anulat peste 90% din rezervări, dar și evenimente private – o nuntă chiar în următorul weekend. În consecință, nu ai cum să susții financiar trupa de funcționare a unei astfel de locații, cu 90% din încasări anulate. Să nu uităm că trimitem oamenii în șomaj, deși, în vremuri normale, le ducem lipsa în turism, pentru că s-a mai întâmplat ceva în ultimul timp.
Oameni cu experiență în horeca, cum ar fi bucătari, pe care noi îi puteam remunera cu circa 4.000 de lei pe lună, s-au reprofilat și s-au angajat în locuri mai bine plătite, spre exemplu, la RATBV pe un salariu de peste 5.000 de lei și bonuri de masă”, a declarat administratorul unui hotel din Predeal, potrivit g4media.ro.
Această schimbare vine în contextul în care autoritățile au dat deja dovadă de o incoerență gravă în privința școlilor. Deși au anunțat trecerea în online a învățământului, începând de luni, închiderea școlilor private, pe modelul celor de stat, a dispărut din hotărârea de Guvern.
Săptămâna trecută, România a ajuns pe primul loc în lume la numărul de decese zilnice de Covid, dacă ne raportăm la populația ţării. Datele sunt centralizate de Universitatea Oxford şi publicate pe site-ul Our World in Data.
Astfel, România a ajuns la 16,6 decese la un milion de locuitori (ca medie din ultimele 7 zile calculată la 14 octombrie). Pe locul 2, dar la mare distanţă de noi se află Bulgaria. Vecinii de la sud au o medie de 12,3 decese la milionul de locuitori.