Comisia pentru apărare din Senat a scos amendamentul controversat legat de cartelele prepay din ordonanța de urgență care pleacă la vot în Parlament

Comisia pentru apărare din Senat a scos amendamentul controversat legat de cartelele prepay din ordonanța de urgență care pleacă la vot în Parlament

EXCLUSIV ONLINE // Controversele legate cazul Caracal au determinat Guvernul dea o ordonață de urgență, dar care însă nu va rămâne în forma inițială după ce va fi trecută prin Senat și Parlament. Senatul admite Ordonanța de urgență 62/2019 care privește apelurile la 112, dar fără amendamentele care privesc achiziționarea cartelelor prepay doar cu buletinul. Un singur membru al Comisiei pentru Apărare din Senat s-a opus retragerii acestor amendamente care au fost contestate și de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională a României. Senatorii spun că formularea amendamentelor este foarte vagă și nu asigură protecția datelor personale.

Noi am mers pe o chestiune de procedură pentru că parlamentul nu se poate pronunța câtă vreme exact acele reglementări legate de cartelele prepay sunt contestate și fac obiectul unei sesizări la Curte adresată de Avocatul Poporului. Și am spus ori să cerem termen să splităm proiectul în două, ori să lărgim termenul de dezbatere alocat inițial pentru acest proiect, oricum ordonanța este în vigoare la momentul acesta. Dacă legea intră la vot și se votează fără aceste articole, pe cartele, practic ordonanța este modificată prin lege și intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial. Ceea ce a refuzat Guvernul să facă este să clarifice situația extraordinară în care se autorizează furnizorii de telefonie mobilă să dea toate datele cu caracter personal pentru cei care achiziționează cartele prepayd cu plată în avans. În Constituție se spune că restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale trebuie să fie temeinic fundamentată și să protejeze un interes general maxim. Ori ei nu au făcut chestia asta deși inclusiv în avizul Consiliului Legislativ s-a cerut lucrul acesta. Cei de la Ministerul de Interne au justificat restrângerea dreptului tuturor celor care ar cumpăra cartele prepayd cu plata în avans în ideea precostituirii de probe pentru cei care sună abuziv la 112. Ori tu nu restrângi drepturile ca să-i furnizezi statului probe, tu trebuie să oferi garanții de protecție. Asta a fost principiul greșit„, a spus senatorul PNL Iulia Scântei, membru în Comisia pentru Apărare.

Cuantumul amenzii pentru cei care sună la 112 a crescut de la 1000 de lei la 5000 de lei.

Ceea e bun în ordonanța asta este că se asigură partea de localizare și stabilirea unui număr unic prin care se preiau toate apelurile de urgență. Și bineînțeles cresc pedepsele pentru cei care ajung să sune la 112 fără a avea o urgență” a spus Iulia Scântei.

Conform unui raport prezentat la începutul lui august, din cele 47,70% apeluri non-urgente, 52,86% sunt abuzive și 81% dintre acestea sunt de pe cartele prepay.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`