Cine este omul din spatele FAKE NEWS-ului despre acordul dintre Ministerul de Exetrne din Rusia şi Universitatea din Craiova
Agenţia de presă rusă Tass a anunţat miercuri că Ministerul de Externe al Rusiei intenţionează să creeze o comisie de experţi ruso-română pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural. Aceasta ar urma să fie creată în urma unui Memorandum între Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe şi Universitatea din Craiova. Sursa informaţiei era chiar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova, citată de Tass.
Această informaţie a fost însă dezminţită de rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Ionuţ Spînu, într-un răspuns oficial venit la solicitarea B1.ro. Instituţia arată că nu are nici cunoştinţă despre acest subiect şi nu are nici intenţia semnării unui astfel de memorandum.
„1. Universitatea din Craiova nu are cunostinta de acest subiect, nu a semnat si nu intentioneaza sa semneze niciun Memorandum cu Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe. (…)
De asemenea, ne exprimam stupefactia cu privire la implicarea numelui Universitatii din Craiova in acest comunicat al Ministerului rus de Externe, cu atat mai mult cu cat asemenea acorduri interinstitutionale pot fi semnate doar de rectorul universitatii, dupa aprobarea lor in Consiliul de Administratie si in Senatul universitar.
Pana in acest moment, Universitatea din Craiova nu a primit nicio solicitare referitoare la semnarea unui Memorandum cu Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe.”, se arăta în răspunsul trimis pentru B1.ro. (Detalii AICI)
În spatele fake news-ului se află un lector universitar de la Universitatea din Craiova, cunoscut drept un mare admirator al Rusiei și un propagator al ideilor Kremlinului, arată G4Media. Într-un interviu pentru organul rus de propagandă oficială, Sputnik, Natalia Mujenikova, șefa Centrului Rus pentru Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti, a spus că semnatarul din partea Rusiei este un centru al Academie Diplomatice din MAE rus (Centrul pentru Diplomație Publică, dialogul culturilor și religiilor mondiale al Institutului de Probleme Internaționale Actuale), iar semnatarul din partea României este Centrul pentru Politica Externă și Studii de Securitate.
De la acest Centru pentru Politică Externă şi Studii de Securitate s-a făcut legătură cu Universitatea din Craiova. Acestea este o structură din cadrul Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova care s-a făcut remarcat prin mesajele de propagandă rusească pe care le postează pe pagina de Facebook. Printre acestea mesaje enumerăm faptul că NATO este o organizație epuizată sau necesitatea regândirii ordinii politice din Eurasia.
Acest centru este condus de Florin Păsătoiu, lector universitar cu studii la Moscova. Potrivit CV-ului său, în perioada septembrie – noiembrie 2014 (în plină criză a anexării ilegale a Crimeei și invadării Ucrainei de către Rusia), Păsătoiu a studiat la Moscova, la Ministerul rus de Externe, despre ”Politica externă a Federației Ruse, Politica de Securitate a Federației Ruse și balanța de putere”.
Această perioadă a fost începutul unei activităţi în care Păsătoiu a preluat linia de propagandă a Moscovei. În 2017, centrul pe care îl conduce a invitat-o la Craiova să discute despre ”regionalizarea Euroasiei” pe Ekaterina Mihailenko, de la Departamentul de Relații Internaționale din cadrul Universității Fedarale din Ural, Rusia.
Tot anul trecut, Florin Păsătoiu a organizat un eveniment extrem de controversat: l-a invitat să conferențieze la Craiova, la sediul bibliotecii județene, pe Alexei Gromâko, diplomat rus și directorul Institutului Europa din cadrul Academiei Ruse de Ştiințe. Potrivit relatărilor de la eveniment, Păsătoiu – care a fost și moderatorul conferinței – l-a lăsat pe Gromâko să își expună doctrina anti-NATO și anti-europeană fără a-i da vreo replică, mai mult, aprobând spusele acestuia, eveniment descris şi în presa regională.
Înainte de alegerile prezidenţiale din martie 2018, a participat la Moscova la conferința „Vecinătate și buna vecinătate în relatiile internaționale cu privire specială la relațiile româno-ruse”
Florin Păsătoiu este și autorul studiului “From Obsolete Normative to Realpolitik in the EU and Russia Foreign Policy Relations”, care reia teza Rusiei despre o nouă ordine globală.
Acesta are şi legături politice interesante la nivel local. În luna octombrie, confom presei locale, Florin Păsătoiu a făcut parte dintr-o delegație a orașului Craiova care a efectuat o vizită de lucru în Muntenegru, pentru întâlniri cu primarul şi preşedintele parlamentului local din Podgorica, cu preşedintele parlamentului local din Bar, dar şi cu ministrul Culturii din Muntenegru. Din delegație au mai făcut parte viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan și Sorin Manda, managerul public al Primăriei Craiova și fratele lui Claudiu Manda