Încă de la izbucnirea epidemiei de coronavirus mediul online a fost împânzit de informații false despre COVID-19, dar și despre tratamentul specific, încă negăsit, pentru tratarea bolii. Iar campaniile de fake news sunt tot mai agresive pe măsură ce populația pare că-și pierde răbdarea și vrea cât mai repede să revină la stilul de viață obișnuit. Unul dintre cele mai răspândire fake news-uri din ultima perioadă este acela că rudelor celor trecuți în neființă li se oferă bani de la spitale ca pe cetificatul de deces să fie trecut COVID-19 drept cauză a morții. Cei care propagă astfel de date false urmăresc să transmită oamenilor ideea că SARS-CoV-2 nu a făcut nici pe departe atât de multe victime pe cât raportează autoritățile, deci virusul nu este atât de periculos, deci oamenii ar trebui să ignore regulile și recomandările și să revină la viața lor obișnuită. Numai că nu este așa. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat duminică o creştere cu 183.020 a cazurilor de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un record zilnic la nivel global. În total, peste 9 milioane de oameni au fost depistați pozitiv cu coronavirus, iar peste 470.000 dintre ei au murit. Și în România se remarcă în ultima vreme o creștere a numărului zilnic de infectări raportate, iar autoritățile pun acest fapt și pe seama campaniilor de dezinformare din mediul online.
Pe rețelele sociale sunt distribuite postări ale unor persoane care pretind că rude de-ale lor au murit din diverse cauze, iar personalul din spitale le-a oferit bani ca să accepte trecerea COVID-19 drept cauză a decesului. Unii au pretins că li s-a oferit câteva sute de euro, dar suma a ajuns chiar și la 1.000 de euro.
Specialiștii resping acuzațiile ca fiind absurde: nu există niciun interes ca bilanțul epidemiei să fie umflat, mai ales că cifrele sunt oricum tragice, rudele nu ar accepta așa ceva, iar medicii legiști nu ar risca un dosar penal.
De precizat este că un certificat de deces nu se completează prin negocierea cu rudele celui mort.
Acest fake news intră în contradicție directă cu un altul potrivit căruia în București a fost găsit un tir plin cu cadavre ale unor pacienți depistați cu coronavirus. Așa-zisa știre a fost intens distribuită de pe platforme cu servere găzduite în Rusia, având numeroase detalii pentru a o face și mai credibilă. Articolul a fost ilustrat cu o fotografie din 2018, făcută în Mexic.
„Precizăm faptul că aceste informații prezentate în articol sunt complet false! Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate. Totodată, încurajăm populația să se informeze doar din surse oficiale”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.
De altfel, un raport al Comisiei Europene identifică Rusia și China printre actorii implicați în „operațiuni țintite de influență” și „campanii de dezinformare”.
Și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat cele două țări că răspândesc informații false, cu scopul de a submina încrederea în alianța nord-atlantică.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, s-a referit chiar la un „război hibrid” în contextul pandemiei de coronavirus, susţinând că ştirile false privind SARS-CoV-2 pot duce la o destabilizare a economiei.
Duminică, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat o creştere cu 183.020 a cazurilor de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un record zilnic la nivel global.
În total, de la izbucnirea crizei au fost depistate cu SARS-CoV-2 peste 9 milioane de persoane în toată lumea. Mai bine de 4,8 milioane dintre acestea s-au vindecat, dar peste 470.000 au murit.
După o perioadă în care cifrele păreau încurajatoare, și în România situația s-a agravat. Cinci zile la rând au fost raportate peste 300 de noi infectări pe zi. Autoritățile precizează că este normal ca numărul cazurilor să crească ușor, dat fiind că s-a trecut deja la a treia etapă de relaxare a restricțiilor de circulație. Pe de altă parte, o răspândire agresivă a virusului arată că regulile de igienă și distanțare socială nu mai sunt respectate. În acest context, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a îndemnat din nou populația să respecte regulile impuse pentru a preveni răspândirea coronavirusului. El a insistat că personalul medical nu poate lupta singur cu epidemia.
„Invit pe cei care pun la indoiala situatia in care ne aflam, mai ales cei care spun insistent ca este vorba de o „farsa”, sa priveasca in ochi familiile celor cazuti la datorie, si sa le spuna direct ca rudele lor au cazut la datorie din cauza unei „farse”!”, a transmis și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Un studiu realizat de Imperial College London a arătat că restricţiile de circulație instituite pe scară largă au redus nivelurile de transmitere a COVID-19 în Europa, salvând astfel peste trei milioane de vieți.