FADERE cere MAE demiterea directoarei ICR care a catalogat invitații recepțiilor organizate de Ambasada României la Paris drept ”indezirabili”

FADERE cere MAE demiterea directoarei ICR care a catalogat invitații recepțiilor organizate de Ambasada României la Paris drept ”indezirabili”
Foto: bzi.ro

Federația Asociațiilor de români din Europa cere ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, demiterea directoarei Institutului Cultural Român implicat în corespondența rușinoasă de la Paris. Scandalul s-a lăsat, până acum, doar cu un avertisment, ce o vizează pe directoarea ICR, Yvette Fulicea. Potrivit unui document trimis de aceasta, invitaţii recepţiilor organizate de ambasada României la Paris şi Institutul Cultural Român erau catalogaţi indezirabili sau scârboşi.

„Federația asociațiilor de români din Europa cere Ministrului de Externe Bogdan Aurescu demiterea personalului din cadrul Institutului Cultural Român implicat în corespondența rușinoasă de la Paris. De asemenea, cerem demisia personalului din cadrul Ambasadei României de la Paris care a primit acest document și s-a complăcut în caracterizările celor de la ICR fără să reclame acest lucru la București”, se arată în solicitarea Fadere către Ministerul de Externe.

Scandalul a izbucnit după ce unul dintre invitații la întâlnirea comunității românești cu preşedintele Klaus Iohannis, organizată pe 10 februarie, a primit un document în care conducerea ICR transmitea Ambasadei României pretențiile românilor din Paris, numindu-i scârboși, milogi si indezirabili.

La scurt timp după izbucnirea scandalului, Ministerul de Externe a anunţat că notele făcute în dreptul invitaţilor nu reflectă sub nicio formă opinia ambasadei României la Paris. Dimpotrivă, acestea nu sunt decât aprecierile directoarei Institutului Cultural Român, Yvette Fulicea.

Motiv pentru care aceasta a fost sancţionată cu un avertisment şi va trebui să dea explicaţii în faţa Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică din cadrul MAE. Fulicea a scris mail-ul de invitaţie direct pe cel primit de la secretara ambasadorului de la Paris şi astfel a redirecţionat şi un fişier „Excel” de uz intern care conţinea comentariile jignitoare la adresa invitaţilor.

Fulicea este fiica Siminei Mezincescu, fosta purtătoare de cuvânt a Casei Regale din anii 90. Până să ajungă şefa ICR, aceasta a fost consilier diplomatic al Consulatului General din Los Angeles şi a lucrat în Guvernul României în Departamentul pentru Minorităţi Naţionale.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)