Unii factori pot influența creșterea înălțimii unui copil, în contextul în care, în mod normal, un copil ar trebui să crească patru centimetri pe an.
Prea multe sarcini, prea mult stres asociat mediului școlar. Un hormon de stres, acționează pe sistemul osos al copilului ori al adolescentului, și nu face bine în cele mai dificile perioade din dezvoltare, potrivit Știrilorprotv.
„Mi se pare că e toată ziua stresul asta „ți-ai făcut temele, ai învațat, ai fost la meditații”. Cortizolul inhibă creșterea și dezvoltarea copilului, acționează la nivel osos și, după cum știm, când am prea mult cortizol, nu mai cresc suficient de bine. Bombardat constant, bombardat cu stres, cu un nivel crescut de cortizol nu reacționează natural. Un copil care e scund, care este stresat continuu, nu recupereză așa bine, chiar dacă nu a intrat în pubertate”, a declarat Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică.
„Trebuie să mă asigur din punct de vedere emoțional că e bine, să mă asigur medical de cineva cu experiență că o să fie bine, să stau liniștit, să mă relaxez că lucrurile vor fi in regulă.”, a mai adăugat medicul.
Potrivit acestuia, debutul normal al pubertății începe cu maturizarea glandelor suprarenale.
„Apariția mirosului transpirației, apariția pilozității axilare, apariția pilozitatii pubiene, de fapt, asta sperie părinții, această maturizare a glandelor suprarenale nu se traduce în pubertate, e o etapă premergătoare pubertății.”, spune el.
Pe de altă parte, medicul endocrinolog recomandă și testele genetice pentru a descoperi cauza neluării în înălțime.
„Substratul genetic al oricărui copil nu-l putem schimba, dar ne aduce informații importante, în primul rând avem o cauză, parinții se liniștesc dacă văd unde e problema, știm cum s-a moștenit, vedem cum se transmite.”, afirmă, pentru sursa citată, Silvia Rădulescu, medic specialist genetică medicală.