Fabula senatorului escroc: "Panica politicienilor penali naște aberații legislative"
Senatorii au votat, luni, în plen o serie de modificări la Codul de Procedură Penală. Printre altele se arată că DNA va putea cere arestarea preventivă în baza unor “indicii temeinice” și nu a unor “suspiciuni rezonabile”, așa cum era stipulat până acum.
88 de senatori au votat pentru modificari, iar 20 împotrivă.
Jurnalistul Virgil Burlă este de părere că problemele vor apărea curând. Mai axeact, atunci când un judecător o să motiveze lăsarea în libertate a unui presupus criminal sau a unui potențial violator deoarece nu are „indicii temeinice” să-l aresteze, iar suspectul va mai comite o crimă sau un viol cât este cercetat sub control judiciar.
Modul în care aleșii mioritici au schimbat Codul Penal este unul lipsit de transparență, “fără aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), într-un ritm alert, vecin cu panica și sub forma unor amendamente depuse la un proiect de lege care avea ca temă majorarea pedepselor pentru pedofili”, scrie burlă într-un articol publicat pe EVZ.
Cei trei inițiatori ai legii, Cristiana Anghel, Ovidiu Donțu și Ioan Chelaru, au o integritate care lasă de dorit. Jurnalistul amintește că învățătoarea din Caracal Cristiana Anghel, a făcut greva foamei 70 de zile (sîc!) și a fost plătită de oamenii lui Dan Voiculescu să apară la televizor. Ulterior, a fost pusă pe o listă de partid și trimisă în Senat din partea Conservatorilor și militează în favoarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Un alt inițiator este pesedistul Ovidiu Donțu. Înspăimântat de o anchetă DNA, Donțu s-a grăbit să-și scape pielea. A depus amendamentul potrivit căruia în cazul arestului preventiv, „suspiciunile rezonabile” ar trebui înlocuite cu „indicii temeinice” cu doar două zile de a fi acuzat că a luat o șpagă de 20.000 de euro de la un afacerist din Botoșani.
Despre Ioan Chelaru, al treilea semnatar, se știe că este prieten din copilărie cu Sorin Ovidiu Vîntu. L-a reprezentat și ca avocat în procesul de divorț pe „părintele” FNI. Având în vedere mulțimea de probleme penale și cercurile în care se învârte celebrul combinator din Roman, nu este exclus ca pesedistul Chelaru să fi acționat la un imbold din partea amicului penal.
Față de acestă chestiune, al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, a simțit nevoia să apere amendamentele depuse de cei trei demnitari colegi. Din poziția de șef, fostul premier a decretat doct: „Nu putem să îngrădim libertatea cetățenilor când există suspiciuni. E ca și cum m-aș uita la dumneavostră și aș spune că vă suspectez că sunteți escroc fără să am niște probe”.
“Din poziția de cetățean, îmi permit să-i întorc remarcabilului liberal de weekend o parte din propriul mesaj: Domnule Tăriceanu, e ca și cum m-aș uita la dumneavoastră și aș spune că vă suspectez că sunteți escroc!”, conchide Virgil Burlă.