Expunerea la lumină, pe timp de noapte, poate avea efecte grave asupra organismului. Ce boli putem dezvolta din cauza poluării luminoase

Expunerea la lumină, pe timp de noapte, poate avea efecte grave asupra organismului. Ce boli putem dezvolta din cauza poluării luminoase
Sursa foto: unsplash

Gadgeturile au devenit parte din viața noastră de zi cu zi, atât la muncă, cât și în viața personală. Cu toate că ne este din ce în ce mai greu să ne despățim de ele, specialiștii ne avertizează că expunerea pe timp de noapte la lumină, mai ales cea albastră a ecranelor, ne poate dăuna grav sănătății.

Nu ne mai putem imagina ca noaptea, în case sau chiar pe stradă, să nu mai avem lumină. Televizoarele, calculatoarele, tabletele și telefoanele emit, de asemenea, lumină. Ochii noștri sunt expuși aproape permanent la o sursă de lumină, ceea ce oamenii de știință au definit ca poluarea luminoasă. Efectele acestei forme de poluare sunt, pe termen lung,  mai devastatoare decât am crede, putând fi cauza apariției mai multor afecțiuni, de la diabet la cancer sau chiar alzheimer și infertilitate, potrivit Adevărul.

Era mai bine înainte?

Până în epoca industrială, adică secolul al XIX lea, oamenii obișnuiau să doarmă cu lăsarea întunericului, adică în jur de ora 19-20, pe timpul iernii, și 21-22, pe timpul verii. Acum însă, după ce au fost inventate atât iluminatul locuințelor, cât și metodele de a petrece timpul liber (televizor, radio, telefoane etc.) oamenii își continuă activitățile chiar și după lăsarea întunericului, cu ajutorul luminii artificiale.

Mai mult decât atât, și expunerea la lumina albastră a ecranelor a devenit o normalitate pe timp de noapte. Dacă utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor, laptopurilor sau a calculatorelor pe timpul zilei nu este neapărat o problemă, atâta timp cât acestea nu sunt folosite în exces, utilizarea pe timpul nopții poate duce la complicații serioase pentru organism.

Expunerea la lumina albastră pe timp de noapte afectează, în primul rând, tulburarea producției de melatonină, ceea ce se manifestă prin insomnie sau întreruperea ciclurilor circadiene. Pe termen lung, această întrerupere a ciclurilor circadiene, ca o consecință a expunerii repetate la lumină albastră pe timpul nopții înainte de culcare, duce la boli grave precum diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer sau disfuncții cognitive.

 

Riscurile poluării luminoase

Conceptul de poluare luminoasă s-a conturat în anii ’50, după ce specialiștii au observat că lumina intensă, pe timpul nopții, ar putea să ne afecteze sănătatea.

Un studiu din anul 2024 care a măsurat, din satelit, poluarea luminoasă a 13.000 de locuințe, a demonstrat faptul că cei care trăiesc în orașe foarte luminate pe timpul nopții au un risc cu peste 31% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, decât persoanele care nu locuiesc în astfel de orașe.

Un alt studiu, realizat în Hong Kong, unul dintre cele mai luminate orașe pe timpul nopții, a scos la iveală faptul că persoanele aflate în zone foarte expuse poluării luminoase au un risc de deces provocat de bolile cardiovasculare cu 29% mai ridicat decât restul persoanelor. Tot în China, un studiu a demonstrat că oamenii care trăiesc în cele mai luminate zone au un risc de a face diabet cu 28% mai mare decât restul persoanelor. Specialiștii chinezi spun că peste 9 milioane de chinezi suferă de diabet din cauza poluării luminoase.

Alte studii indică faptul că poluarea luminoasă, mai ales din orașele mari, poate crește riscul de anevrism sau accident cerebral vascular cu 17%, precum și riscul de a dezvolta cancer la sân, la femei, cu 12%.

Un alt studiu de această dată din China, indică faptul

Poluarea luminoasă, mai periculoasă decât diabetul

Riscurile produse de poluarea luminoasă sunt mai mare cu 2% decât cele cauzate de alimente ultra-procesate. Totodată expunerea pe termen lung la lumină, în timpul nopții, prezintă riscuri mai mari de îmbolnăvire decât consumul de alcool sau obezitatea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`