Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii din Republica Moldova și a Zilei Culturii Naționale din România, celebrate la 15 ianuarie, Galeria Romană, în parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova și cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, au plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției"CU GÂNDUL LA PAUL…",ce va avea loc luni, 16 ianuarie 2017, ora 15.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău.
"Cândva, demult, domnul Paul Gherasim îmi spunea că și-ar dori o expoziție de artă românească la Muzeul Național de Artă din Chișinău. Această dorință i s-a împlinit." (Emil Ene, Galeria Romană)
Expoziția va fi deschisă până la data de 26 februarie 2017.
În fiecare an, în preajma marilor Sărbători creștine Paștile și Nașterea Domnului, maestrul Paul Gherasim se îngrijea ca iubitorii artei să primească o bucurie: organiza o expoziție în care se regăsea iubirea – a sa și a artiștilor din Grupul Prolog – pentru Dumnezeu. Anul trecut, în vară, Paul Gherasim a plecat la Domnul.
Paul Gherasim a fost mentor spriritual pentru mulți semeni. Nu și-a făcut o profesie din acest har al său, ci vorbea cui avea plăcerea să-l asculte. A fost și un îndrumător pentru colegii de breaslă. Nu i-a „învățat”, ci i-a făcut „să vadă”. Pentru că „atunci când faci școală văzând, îți dai seama de neputința ta. Și văzând cât ești de neputincios, te smerești”. Arta lui Paul Gherasim este ca o declarație de smerenie. Paul Gherasim a simțit că arta din România are nevoie de această smerenie. Așa s-a născut Grupul Prolog.
Iată pictorii care expun la Muzeul de Artă din Chișinău: Constantin Flondor, Horea Paștina, Valeriu Paladi, Cristian Dițoiu, Cristian Paraschiv, Matei Lăzărescu, Valentin Scărlătescu, Mihai Sârbulescu, Dan Mohanu, Constantin Ritivoiu, Dinu Săvescu, Alexandru Antonescu, Ion Grigorescu, Ariana Nicodim, Militza Sion, Diet Sayller, Gheorghe Iacob, Ștefan Sevastre, Ruxandra Grigorescu, Ilinca Angelescu, Andrei Roseti, Silvia Radu, Bogdan Vlăduță, Tudor Zbârnea, Viorica Iacob, Ieromonah Pantelimon Șușnea, Ieromonah Teofil Bârna, Dan Palade, Pierre Zoran Petrell, Adela Petrescu. Vor fi, de asemenea, lucrări ale maestrului Paul Gherasim.
Muzeul Național de Artă al Moldovei, una dintre cele mai prestigioase instituții muzeale din Moldova, fondat în anul 1939, este situat în centrul orașului Chișinău, în trei edificii, importante monumente de arhitectură de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX: Casa Hertza, Casa Kligman și sediul central Dadiani. Muzeul mai deține în custodia sa și unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din sec. XVI, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni, cu o pictură-unicat pentru Republica Moldova, realizată în anul 1763.