Uniunea Europeană ar putea stopa exporturile României de carne de porc. Sorin Minea, pentru B1.ro: „Ar fi o pierdere la buget de peste 150 de milioane de euro”

Uniunea Europeană ar putea stopa exporturile României de carne de porc. Sorin Minea, pentru B1.ro: Ar fi o pierdere la buget de peste 150 de milioane de euro
foto: Pixabay

EXCLUSIV ONLINE / Grav lovită de către virusul pestei porcine, industria crescătorilor de porcine ar putea să mai sufere o lovitură teribilă în acest final. Sorin Minea, președintele Romalimenta, a arătat că România este în mare pericol de a avea exporturile de carne de porc blocate de către Uniunea Europeană în urma mai multor greșeli ale autorităților.

Mai întâi este vorba despre o scrisoare președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, Mary Pană, în care cerea declararea României drept „zonă roșie” din cauza riscului de pestă porcină, cât și din cauza faptului că România trebuia să trimită până la 1 octombrie către Bruxelles un plan de asanare a pestei porcine și reducere a impactului, lucru ce nu s-a întâmplat.

„Acest plan n-a fost prezentat către Comisia Europeană și acum România să devină toată roșie, deci orice preparat de carne, orice carne de pe teritoriul României nu va putea ieși spre comunitatea europeană. Dacă se interpretează legea corect, s-ar putea ca și cerealele necesare furajelor s-ar putea să rămână în România, deși se pare că a fost un an agricol bun”, a subliniat Sorin Minea pentru B1.ro.

Sorin Minea a subliniat că a discutat cu ministrul Agriculturii pentru a încerca trimiterea la Bruxelles a unei scrisori prin care să ceară o prelungire a acestui termen pentru a se putea prezenta soluții pentru evitarea unei asemenea situații care, spune el, ar produce mare rușine României și ar afecta foarte greu industria, fiind nevoiți zeci de ani până la o posibilă redresare.

Cât privește pierderile financiare care ar putea apărea în cazul unei asemenea situații, Sorin Minea a arătat că în prezent exporturile se ridică la 155-156 milioane de euro, deci în lipsa lor estimarea de pierdere va fi probabil tot în jurul acestei cifre, lucru ce va duce la un dezechilibru al balanței comerciale.

Acest dezechilibru ar putea influența și piața internă printr-o creștere a prețurilor în contextul în care doar vor crește importurile, dar nimic nu va mai ieși din țară.

De atlfel, amintim că o analiză DG Agri a arătat că Urmare a situației din piață, prețul cărnii de porc la poarta fermei a urcat continuu începând cu luna martie, România fiind la fel de mult afectată ca și restul statelor europene. Aceasta mai ales ca și la noi continuă să evolueze pesta porcină africană. Mai exact, conform datelor Comisiei Europene, de trei săptămâni prețul carcasei tip S (cea mai bine vândută) a fost peste nivelul de 190 de euro suta de kilograme (190,57 în săptămâna care începe cu 30 septembrie). Vorbim deja despre o creștere de 25,9% față de perioada similară a anului trecut și despre unul dintre cele mai mari prețrui din acest an.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`