Directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, Dana Tănase, a transmis că în acest an cererea de mici pentru minivacanţa de 1 Mai a crescut cu circa 30% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, producţia estimată de procesatori fiind de aproximativ 18 milioane de mititei, ceea ce înseamnă că jumătate dintre români vor consuma acest produs, notează agerpres.ro.
„Din informaţiile furnizate de membri ARC, există o creştere a cererii de mici pe piaţă, care variază însă foarte mult de la companie la companie. Estimăm această creştere ca fiind de 30%, comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2022, şi cu aproximativ 8% mai mare faţă de perioada 1 ianuarie – 25 aprilie 2023.
Producţia totală de mici este estimată la aproximativ 1.500 tone pentru această minivacanţă de 1 Mai, ceea ce ar însemna 18 milioane de mici, luând în calcul faptul că în general un mic are cam 80 grame înainte de a-l pune pe grătar.
Dacă ne gândim că românul consumă în genere doi mici, ar însemna că jumătate din populaţia actuală s-ar desfăta cu acest emblematic produs”, a spus Dana Tănase pentru sursa menționată.
Potrivit acesteia, în continuare micii preferaţi de români sunt cei făcuţi dintr-un amestec de carne de porc şi vită.
De asemenea, directorul executiv ARC a mai specificat că dezvoltarea pestei porcine africane în țara noastră este încă un obstacol major când vine vorba de schimbul intracomunitar cu mici tradiţionali, dar companiile autohtone s-au adaptat şi oferă românilor din diaspora mici făcuţi din carne provenită din statele Uniunii Europene lipsite de restricţii pentru această boală.
„Principalul obstacol în comerţul intră unional cu mici îl constituie pesta porcină africană. Ca atare, doar companiile care utilizează carne de porc materie prima eligibilă, provenită din state membre ale UE lipsite de restricţii pentru această boală, pot livra către magazinele româneşti aflate în ţările unde există comunităţi mari de români.
Spre aceste destinaţii, micii pleacă congelaţi şi poartă pe eticheta marca de identificare de formă ovală prin care se atestă faptul că materia primă utilizată nu provine de la porci crescuţi în România. Estimarea companiilor care livrează în spaţial european indică o creştere a cererii de mici de 10% comparativ cu restul anului”, a declarat aceasta.
„Nu există o statistică oficială privind consumul de mici în România. Micii se încadrează în categoria cărnii preparate, categorie care cuprinde şi alte sortimente cum ar fi cârnaţii proaspeţi sau uşor afumaţi care mai păstrează caracteristicile cărnii proaspete.
Din estimările noastre consumul anual s-ar ridică la aproximativ 200-250 milioane mici, în jur de 20.000 tone”, a mai menţionat Dana Tănase.