Explozia din Călimănești | La ce adâncime se află conducta de gaz, în pământ? Ce spune purtătorul de cuvânt al Transgaz despre activitățile fermierilor în zonele pe unde trece magistrala (VIDEO)

Explozia din Călimănești | La ce adâncime se află conducta de gaz, în pământ? Ce spune purtătorul de cuvânt al Transgaz despre activitățile fermierilor în zonele pe unde trece magistrala (VIDEO)

În emisiunea “Bună, România”, prezentată de Radu Buzăianu și Răvan Zamfir, a avut o intervenție telefonică purtatorul de cuvânt Transgaz, Alexandru Macoveiciuc. Zamfir l-a întrebat pe reprezentantul Transgaz dacă este adevărat că aceste conducte ale companiei sunt prea aproape de suprafață și dacă fermierii ar trebui să se teamă să nu se întâmple vreo tragedie atunci când lucrează pământul.

Zamfir: Prefectul de Vrancea a spus că dvs. ne anunțați că aveți conductele la 180 cm sub pământ, dar unor fermieri din jud. Vrancea le este frică să mai bage plugul în pământ, că dau de conductele dvs., care ar fi la 30 cm . Este adevărat?

Macoveiciuc: Fermierilor le este frică dacă cineva le-ar băga frica în ei, pentru că altfel potrivit normativului departamental avizat de către ANRE, adâncimea de îngropare a conductei este de cel puțin 1 metru față de sol de la vârful conductei. E o groapă în pământ. Fundul gropii este mai adânc decât vârful de sus al conductei. Fundul gropii find la sol are o adâncime de 180 cm, de la vârful conductei până la sol trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 1 m.

Zamfir: E plauzibilă povestea aceasta, că au ajuns conductele Transgaz la 30 cm de suprafața solului?

Macoveiciuc: Nu.

Zamfir: Transgaz poate garanta că nu are conductele la jumătate de metru de suprafață?

Macoveiciuc: Cât Transgaz operează sistemul acesta în condiții de siguranță de atâta timp, când s-a arat și sezonul agricol trecut, și acum 2 ani.

Zamfir: Da, nu a explodat nicio conductă în urma activităților fermierilor, a explodat pe șantier, acolo.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`