Exploatarea aurului de la Certej, blocată și de Curtea de Apel Cluj. O companie canadiană s-a zbătut să obțină acordul Guvernului pentru defrișarea a 56 de hectare de pădure

Exploatarea aurului de la Certej, blocată și de Curtea de Apel Cluj. O companie canadiană s-a zbătut să obțină acordul Guvernului pentru defrișarea a 56 de hectare de pădure

Curtea de Apel Cluj a blocat exploatarea aurului de la Certej, județul Hunedoara, printr-o decizie definitivă, care a menținut soluțiile date de Tribunalul Cluj referitoare la anularea planului urbanistic al întregului proiect minier, susțin reprezentanții comunității Declic.ro, potrivit alba24.ro.

Compania canadiană din spatele Deva Gold s-a zbătut să obțină acordul Guvernului pentru a putea defrișa 56 hectare de pădure concesionate de la Primăria Certeju de Sus. Doar că terenurile cu pricina au fost revendicate de localnici, scrie newsweek.ro. Ministerul Apelor și Pădurilor a oprit procedura de scoatere a celor 56 de hectare de pădure din Fondul Forestier Național, în urma campaniei făcute de societatea civilă și de comunitatea locală. „Defrișarea pădurii, care echivalează ca suprafață cu 113 terenuri de fotbal, face parte din planul companiei miniere Deva Gold de a construi mina de aur cu cianuri de la Certej”, au precizat atunci reprezentanții rețelei de organizații Mining Watch.

Eldorado Gold Corporation (România) BV este o companie olandeză cu sediul la Amsterdam care deține circa 80% din acțiunile Deva Gold SA. Eldorado Gold Corporation (România) BV a cumpărat în februarie 2012 cu 2,4 miliarde de dolari European Goldfields Deva SRL, astfel a preluat pachetul majoritar de acțiuni la Deva Gold SA. European Goldfields Deva SRL a primit la rândul sau capitalul Deva Gold Barbados Limited (în prezent lichidată) printr-o inginerie financiară, pentru că Eldorado Gold România BV să poată achiziționa pachetul majoritar de 80% din acțiuni la Deva Gold SA.
Firma de stat Minvest Deva figurează că acționar minoritar împreună cu firma Cartel Bau SA (dețin circa 20% din acțiuni), ultima fiind prezentă și la RMGC, potrivit g4media.ro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`