Explicațiile secretarului de stat Andrei Baciu despre vaccinarea în centrele MApN și MAI: Au fost vaccinate rude ale angajaților care au boli cronice, nu unele care nu îndeplinesc criterii de eligibilitate pentru etapa a doua (VIDEO)

Explicațiile secretarului de stat Andrei Baciu despre vaccinarea în centrele MApN și MAI: Au fost vaccinate rude ale angajaților care au boli cronice, nu unele care nu îndeplinesc criterii de eligibilitate pentru etapa a doua (VIDEO)
Foto: facebook.com/guv.ro

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a vorbit miercuri, într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Se întâmplă acum”, despre situația vaccinărilor din centrele cu circuit închis, în care au primit serul anti-COVID-19 angajați ai Ministerului Apărării Naționale, au Ministerului Afacerilor Interne, precum și membri ai familiilor acestora. Baciu susține că a fost vorba despre vaccinarea unor rude ale angajaților din aceste instituții care îndeplineau criterii de eligibilitate pentru etapa a doua.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, peste 7.000 de persoane s-ar fi vaccinat peste rând în acest mod, fără a fi programate în platforma electronică.

”Într-adevăr, sunt anumite categorii de persoane din etapa a doua pentru care nu se face programare. Este vorba despre persoanele din centrele de bătrâni (…), la fel, persoanele imobilizate, pentru care se deplasează echipe mobile acasă. Persoanele cu dializă, de exemplu, se vaccinează la un centru de vaccinare fără programare”, a declarat Baciu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Întrebat ce a stat la baza deciziei ca familiile angajaților MApN să fie vaccinate cu prioritate, secretarul de stat din Ministerul Sănătății a răspuns: ”Pentru personalul MApN și pentru sistemul de sănătate al MApN… rolul acestui sistem este de a acorda asistență medicală și familiilor celor care fac parte din MApN. Însă vaccinarea nu are nicio legătură și nu se pune nimeni în față. Toți cei care s-au vaccinat în aceste centre au avut la bază două elemente importante. În primul rând, toate centrele de vaccinare pentru MApN și MAI au la bază un ordin comun între Ministerul Sănătății și ministerele respective. Practic, se înființează aceste centre de vaccinare pentru ministerele care au deja o rețea sanitară proprie, având acest avantaj al infrastructurii deja existente. Practic, decizia a fost că nu trebuie să construiești zeci, sute de centre de vaccinare noi, ci aceste locații deja există. Pe de altă parte, se poate înțelege că aici au fost vaccinate persoane care nu ar fi trebuit să fie vaccinate. Din datele pe care le avem, pentru MApN, avem în jur de 31.000 de persoane care sunt vaccinate, toate eligibile pentru etapa a doua. Vorbim fie de veterani de război, oameni de peste 65 de ani, familii ale personalului din MApN, însă membri ai familiei care au boli cronice, nu unii care nu îndeplinesc criterii de eligibilitate pentru etapa a doua. (…) La fel, pentru MAI, au rețea sanitară proprie, au spitale și unități medicale, au avize, au personal medical. La MAI s-au vaccinat în aceste două luni 26.000 de oameni. Vorbim de cifre și chestiuni absolut rezonabile din punctul meu de vedere”.

Oficialul guvernamental a insistat că ”toată lumea este de acord cu acest principiu al transparenței în campania de vaccinare”, referindu-se la controversele privind oublicarea datelor referitoare la vaccinare.

”Trebuie să ținem cont de caracteristicile preexistente ale sistemului de sănătate din România, sistem de sănătate, care, în clasamentele publicate de Comisia Europeană la sfârșitul fiecărui an, care, din nefericire a fost codaș. Un sistem de sănătate care, din nefericire nu are instrumente performante comparabile cu alte sisteme de sănătate. Ținând cont de acestă situație fără precedent, de condițiile foarte solicitante și de un sistem care ar putea să fie mai performant, evident că pot să mai apară mici imperfecțiuni. Până la urmă, România, ca stat, a reușit, în prima parte a pandemiei, să fie mult peste alte țări europene, a reușit și în campania de vaccinare să fie în topul european și am toată încrederea că vom reuși să încheiem această pandemie cât mai repede și cât mai bine.

Așa cum a spus și domnul prim-ministru Florin Cîțu, toată lumea este de acord cu acest principiu al transparenței în campania de vaccinare. Există o comunicare extraordinar de extinsă, se răspunde aproape în timp real la toate solicitările venite de la presă. Este ceea ce vom continua să facem. (…) Au fost mici chestiuni tehnice care poate au fost privite dintr-un punct sau altul. Esența, și definitoriu pentru tot ceea ce se întâmplă este faptul că toate lucrurile se desfășoară într-o manieră transparentă 100%, după cum poate oricine să vadă”, a mai spus Andrei Baciu.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`