Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru, actual președintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaților, intervine în controversele legate de modul în care se face raportarea deceselor pacienților cu COVID-19. Parlamentarul liberal a explicat, sâmbătă, cum funcționează platforma Corona Forms, precizând că aceasta conține date care sunt introduse de specialiștii din mai multe zone ale domeniului sanitar și ”dă cu exactitate numărul de cazuri şi cauza decesului”.
În același timp, însă fostul ministru a spus că dacă este luată în calcul doar o raportare statistică ”este cea mai mare greşeală”.
”Corona Forms reprezintă efortul mai multor categorii din servicul medical, că se cheamă Institutul Naţional de Sănătate Publică, că se cheamă cei din spitale care raportează (SIAM-ul), că se cheamă DSP care face ancheta epidemiologică, că se cheamă un serviciu de comunicare din fiecare unitate medicală în parte, toţi au contribuit la acel raport. În Corona Forms, platforma pe care am introdus-o anul trecut, prin octombrie, sunt puşi nominal, fiecare decedat cu cod numeric personal, cu nume, cu boala pe care a avut-o sau cu comorbiditatea pe care a avut-o, care a dus la deces. Evaluarea DSP-ului este cea care pune de final numărul deceselor şi la fiecare pacient cauza decesului. Cred că dacă ne luăm doar după o raportare statistică, că în judeţul respectiv au fost atâtea decese, este cea mai mare greşeală. Corona Foms rămâne platforma care dă cu exactitate numărul de cazuri şi cauza decesului”, a delcarat Nelu Tătaru, la Digi 24.
”Cred că la supărare putem spune multe”, a mai spus Nelu Tătaru cu privire la declarațiile fostului ministru Vlad Voiculescu referitoare la raportarea eronată a numărului deceselor COVID-19.
Voiculescu a vorbit desprediscrepanțecare apar între datele de pe două platforme. Pe Alerte MS raportează spitalele de COVID, iar pe Corona Forms toate entitățile implicate.
Între timp, precizări au venit și din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale
”Corona Formseste aplicația care centralizează cu acuratețe maximă evidența testelor, a persoanele confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și a deceselor survenite în urma COVID-19. Fiecare deces înregistrat în aplicație primește un ID unic, iar ulterior datele nu mai pot fi modificate. Datele oficiale prezentate de autorități, public, prin informările zilnice din bilanț, sunt cele extrase din Corona Forms”, se arată într-un comunicat de presă al STS.