Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)

Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)

Explicații oficiale în urma scandalului iscat de unii politicieni pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Reprezentanții Ministerului de Interne au arătat că buletinul respectă standardele Uniunii Europene și că lasă loc doar pentru două genuri: masculin și feminin.

MAI, explicații despre cartea electronică de identitate

Reprezentanții MAI spun că noul document s-a bucurat de succes după lansarea programului-pilot în Cluj-Napoca, informează B1 TV în cadrul Știrilor B1, prezentate de Nadia Ciurlin.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Acest document, în această fază, carte electronică de identitate, e opțională. Interesul manifestat în Cluj-Napoca e deosebit. În numai câteva ore au fost epuizate toate progamările până pe 3 septembrie. Implementarea a urmărit dispozițiile Hotărârii Guvernului 295/2021 care stabilește, aprobă normele metodologice de aplicare a legislației privind evidența perosanelor”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu, chestor de poliție.

Cea mai controversată schimbare o reprezintă, însă, schimbarea termenului de „sex” cu cel de „gen”. Mai multe voci au susținut că această decizie reprezintă o portiță pentru introducerea unor noi identități de gen în actele oficiale.

În schimb, cei de la MAI arată că singurele genuri recunoscute sunt în continuare masculin și feminin

„Acest document, pentru proiectul pilot, va conține mențiunea Gen, dar Hotărârea de Guvern precizează că sunt doar două opțiuni – feminin și masculin. Nu există niciun fel de altă intervenție”, a mai spus chestorul de poliție.

Oficialii au explicat și dispariția steagului și înlocuirea acestuia cu stema de pe noile buletine electronice.

„Suntem obligați să respectăm Regulamentul UE. Acest Regulament stabilește niște condiții esențiale. În primul rând niște elemente de identificare vizuală, respectiv steagul UE pentru acest document, prin care cetățenii își pot exercita dreptul la liberă circulație.

Întrucât prin Regulament suntem obligați să introducem steagul UE, pentru identificarea națională am păstrat stema națională. Pe cartea simplă de identitate observați steagul României și stema națională”, a mai declarat Giulescu.

În acest moment, aproximativ 450 de persoane au optat pentru emiterea noii Cărți de Identitate Electronice.

În funcție de modul în care se va derula proiectul pilot din Cluj-Napoca, începând cu 1 octombrie se va putea deschide și un al doilea ghișeu, ajungându-se astfel la posibilitatea prelucrării a 30 de solicitări zilnic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`