Explicația Parchetului în cazul bărbatului lăsat liber deși a agresat sexual o polițistă în Gara de Nord: „Fapta posedă un grad de pericol social mult mai redus”

Explicația Parchetului în cazul bărbatului lăsat liber deși a agresat sexual o polițistă în Gara de Nord: „Fapta posedă un grad de pericol social mult mai redus”
Sursa foto: Facebook

Bărbatul care a agresat sexual o polițistă în Gara de Nord din București a fost lăsat liber din cauza unor vicii de procedură. De asemenea, bărbatului nu i-ar fi fost adus la cunoștință motivele luării măsurii preventive și nici drepturile pe care le avea în calitate de persoană reținută, potrivit Parchetului Judecătoriei Sectorului 1.

Dosarul penal al bărbatului care a agresat sexual o polițistă în Gara de Nord ordonat cronologic

În cadrul unui comunicat de presă transmis marți, 18 aprilie, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a prezentat cronologia cazului în care este implicat bărbatul care a agresat sexual o polițistă în Gara de Nord din Capitală.

Vineri, 14 aprilie, autoritățile au fost sesizate de către o femeie, agent de poliție, cu privire la un caz în care, în cursul aceleiași zile, în jurul orei 10:20, a fost atinsă de un bărbat în zona inghinală. Aceasta a fost amenințată cu acte de violență fizică.

Secția Regională de Poliție Transporturi București a dispus începerea urmăririi penale cu privire la această faptă, pentru agresiune sexuală și amenințare prin intermediul ordonanței din 14 aprilie.

Procurorul a confirmat măsurile luate de Poliția Transporturilor București, care au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale în cazul bărbatului. Acesta este cercetat pentru infracțiunile de agresiune sexuală și amenințare.

Biroul de Poliţie Transporturi Feroviare Gara de Nord a dispus, prin intermediul unei noi ordonanțe din 14 aprilie, emisă la 21:15, reținerea suspectului pentru 24 de ore, până pe 15 aprilie, ora 21:15. În urma ordonanței procurorului din 15 aprilie s-a dispus începerea acțiunii penale în cazul bărbatului pentru infracțiunile comise.

Explicația Parchetului în ceea ce privește lăsarea în libertate a agresorului

  • „Raportat la situaţia de fapt reţinută în actul de inculpare, modalitatea concretă de săvârşire şi circumstanţele personale ale inculpatului, procurorul de caz a apreciat că nu se impune luarea unei măsuri preventive privative sau restrictive de libertate.
  • Astfel, în urma exercitării activităţii de supraveghere a urmăririi penale, procurorul de caz a dispus revocarea măsurii reţinerii dispuse faţă de suspect, constatând vicii de procedură, respectiv că suspectului nu i s-au adus la cunoştinţă motivele luării măsurii preventive şi nici drepturile pe care le deţinea în calitate de persoană reţinută.
  • Analizând oportunitatea dispunerii în cauză a unei măsuri preventive privative de libertate, procurorul arată că a apreciat că, deşi faptele de care este acuzat inculpatul prezintă un grad de pericol social abstract ridicat, reflectat în limitele de pedeapsă mari, în concret fapta posedă un grad de pericol social mult mai redus, prin raportare la modul de derulare a contactului fizic dintre inculpat şi persoana vătămată.
  • S-a reţinut că bărbatul a avut o conduită procesuală corespunzătoare, recunoscând în integralitate acuzaţiile, prezentând totodată o atitudine de regret, punând faptele pe seama consumului exagerat de alcool, iar procurorul a avut în vedere şi circumstanţele personale ale acestuia, respectiv că acesta nu este cunoscut cu antecedente penale şi nu face parte dintr-un mediu predispus la comiterea de infracţiuni.
  • Prin raportare la circumstanţele reale şi personale ale inculpatului, procurorul a apreciat că privarea de libertate a inculpatului nu este necesară, în această fază procesuală, pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, a transmis Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

De asemenea, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a mai susținut că bărbatul reținut a fost audiat din ambele calități procesuale, și din cea de suspect, dar și din cea de inculpat. Procurorul susține că nu este necesară administrarea altor mijloace de probă care să reclame prezența acestuia și nici nu este necesară măsura controlului judiciar, potrivit hotnews.ro.

Sindicatul Europol este nemulțumit de modalitatea în care este cercetat bărbatul, mai ales că este în libertate deși a comis infracțiunea de agresiune sexuală și amenințare.

„Este incredibil cu câtă ușurință tratează procurorii astfel de fapte care sunt de natură a încuraja comportamentele unor indivizi cu comportamente deviante. În statul „de drepți” al anului 2023, procurorii consideră că amenințarea adresată unui polițist, în cazul prezentat, nu se află în legătură directă cu exercitarea atribuțiilor de serviciu”, a acuzat Europol.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`