Experții avertizează: Aparatele de gătit cu gaz pot fi la fel de toxice precum fumatul pasiv,

Experții avertizează: Aparatele de gătit cu gaz pot fi la fel de toxice precum fumatul pasiv,
Gazul, în topul celor mai mari scumpiri din 2022: românii plătesc cu până la 70% mai mult. Foto: Pixabay

Gătitul cu gaz, fără ventilație, încalcă limitele de poluare a aerului din locuințe și crește riscul de apariție a unor probleme de sănătate în special la copii, potrivit unui raport publicat de ONG-ul pentru eficiență energetică CLASP, de Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) și de Organizația Olandeză pentru Cercetare Științifică Aplicată (TNO).

Cuptoarele pe gaz produc monoxid de carbon, particule ultrafine și alți poluanți

Studiul arată că folosirea aragazului fără ca bucătăria să fie aerisită face ca nivelurile de dioxid de azot din interior să depășească limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății privind calitatea aerului și standardele de poluare ale UE, relatează Euronews.

Cuptoarele pe gaz produc monoxid de carbon, particule ultrafine și alți poluanți care pot avea efecte grave asupra sănătății copiilor, provocând în special afecțiuni pulmonare, potrivit TNO.

Aproximativ 100 de milioane de persoane din UE folosesc aragazuri cu gaz, inclusiv peste jumătate din toate locuințele din Italia, Olanda, România și Ungaria.

În acest context, autorii raportului și specialiștii în sănătate sunt îngrijorați că situația s-ar putea înrăutăți pe fondul crizei energetice din Europa.

”Ne temem că, în această iarnă, calitatea aerului din interior ar putea deveni deosebit de proastă în locuințele care folosesc aragazuri cu gaz, pentru că oamenii reduc ventilația și evită să deschidă ferestrele pentru a economisi căldură și bani în timpul crizei energetice”, spune directorul general al EPHA, sr. Milka Sokolović.

Oamenii își petrec cea mai mare parte a timpului în interior. Calitatea aerului din interior poate avea un impact major asupra sănătății și bunăstării noastre.

Puțini oameni sunt conștienți de cât de nocive sunt aparatele de gătit pe gaz – gătitul cinei vă poate expune la la fel de mulți poluanți ca fumatul pasiv.

Există cercetări care au asociat folosirea gazului pentru gătitul la domiciliu cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) la copiii mici

Christine Egan, director general al CLASP: ”Aparatele de gătit pe gaz au nevoie de etichete de avertizare privind sănătatea, la fel ca pachetele de țigări”, iar ”oficialii UE au obligația de a lua în considerare aceste riscuri pentru sănătate”, mai spune Christine Egan, director general al CLASP.

Și asociația medicală americană a remarcat recent că aragazurile cu gaz cresc gradul de poluare a aerului din gospodării, la care se adaugă riscurile privind astmul la copii.

De asemenea, există cercetări care au asociat folosirea gazului pentru gătitul la domiciliu cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) la copiii mici și cu impactul negativ asupra sistemului respirator și nervos al adulților.

Având în vedere modul în care arderea combustibililor fosili afectează sănătatea oamenilor și mediu, dr. Sokolović crede că guvernele au ”responsabilitatea” de a pune în aplicare măsuri care să ajute gospodăriile să facă tranziția de la gaz la gătit ”electric curat”.

CLASP și EPHA spun că oficialii UE sunt ”obligați” să ia în considerare sănătatea atunci când reglementează, dar că standardele naționale actuale privind aragazurile cu gaz nu fac acest lucru.

Noi norme sunt așteptate anul viitor, iar cele două organizații solicită ca aparatele de gătit pe gaz să fie eliminate treptat în cadrul noilor reglementări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`