Anthony Fauci, principalul expert în boli infecţioase din SUA, a declarat recent că omenirea „a intrat într-o eră a pandemiilor”, iar pandemia actuală de COVID-19 ar putea fi abia prima dintr-o lungă serie de epidemii.
Fauci, Directorul Centrului american pentru Alergii și Boli Infecțioase, alături de epidemiologul David Morens, preconizează apariția unor alte pandemii în anii următori, citeazăBuzzFeed News.
Potrivit acestora, defrișările, aglomerările urbane și existența piețelor de animale sălbatice vor contribui la apariția altor pandemii, ce vor duce la degradarea mediului înconjurător la nivel mondial. Și asta doar în următoarele decenii.
„Nu am un glob de cristal, dar ceea ce vedem acum seamănă mult cu o accelerare a pandemiilor. Dovezile actuale sugerează că SARS, MERS și COVID-19 sunt doar ultimele exemple dintr-o serie de boli mortale”, a precizat Morens.
Specialiștii în domeniu spun că epidemiile apar fie ca urmare a unor agenți patogeni deja cunoscuți, precum virusul West Nile sau bacteriile rezistente la antibiotice, fie ca urmare a unorpatogeni transmiși de la animal la om, precum epidemiile provocate de diverse tipuri de coronavirus (SARS, MERS, SARS-CoV-2), avertizând că omenirea trebuie să se adapteze acestei situații, modificând pe parcurs modalitatea de răspuns la pandemii.
De asemenea, Morens a observat că în ultimii 17 ani au apărut trei noi tipuri de coronavirus, după mai bine de un secol în care nu apăruse niciunul. Mai mult, s-a produs o „explozie” de focare de Ebola în ultimii șase ani, o epidemie de Zika și o creștere puternică a cazurilor de febră Dengue.
„Se pare că aceste pandemii sunt o tendință în creștere și pare că se vor întâmpla mai des, este un fapt. Nu cred că pot fi evitate. însă pot fi prevenite”, a declarat și Nikos Vasilakis, specialist în epidemiologie în cadrul Universității din Texas.
„Sunt mult mai multe virusuri acolo de unde a venit COVID-19. Avem nevoie de reduceri în rata degradării mediului, atât în cazul pădurilor tropicale cât și a comerțului cu animale sălbatice, în caz contrar cușca agenților patogeni este larg deschisă”, a completat și Andy Dobson, biolog la Princeton.
Noul coronavirus a infectat aproape 26 de milioane de persoane la nivel mondial, iar peste 850.000 de persoane și-au pierdut viața.
Medicul Anthony Fauci este de părere că un vaccin împotriva noului coronavirus ar putea apărea până în luna octombrie.
Companiile Moderna și Pfizer, considerate favorite în elaborarea unui vaccin eficient anti-COVID au primit aproape două miliarde de dolari din fonduri federale ale SUA, în cadrul „Operation Warp Speed”, lansată de Trump pentru a câștiga cursa pentru vaccin, dar și pentru a-și asigura realegerea în funcția de președinte.
Cu toate acestea, Organizaţia Mondială a Sănătăţiiestimează că un vaccin pentru COVID-19 ar putea fi distribuit abiala jumatatea anului viitor.
Pe lângă vaccinul companieiModerna, și vaccinul Universității Oxford, ChAdOx1 nCoV-19, pare a fi o variantă bună, antrenând sistemul imunitar, anunțăBBC NEWS.
În acest moment, singurultratament omologat împotriva noului coronavirus esteRemdesivir. Comisia Europeană a autorizat, la nivel european, la începutul lunii iulie, primul medicament pentru lupta împotrivaCOVID-19.