România a ieșit din comunism la finalul lui 1989, dar sistemul public de învățământ a rămas blocat la momentul acestui an, o spune Marian Staș, expert în educație și profesor de matematică.
"A rămas încremenit în filmul anterior lui 1989. România a evoluat, tehnic operează în secolul XXI ca stat membru NATO și stat membru UE, în timp ce sistemul public al Educației, îndeosebi cel preuniversitar, a rămas profund blocat în paradigma sa comunistă. Este o inadecvare strategică, contraproductivă, fapt pentru care Educația, acum, este amenințare directă la securitatea națională a României", a afirmat Marian Staș, conform profit.ro.
Expertul în educație a propus și mai multe schimbări care ar trebui să aibă loc în sistemul de educație din România pentru ca acesta să fie unul performant.
"Un model transformațional care mie mi-a plăcut mult, propus de Next School India, propune următorul sextet: ieșirea școlii din paradigma liniilor de asamblare, specifică epocii industriale (înserierea elevilor pe clase, vârste, cunoștințe identice etc.); încurajarea autonomiei în învățare; cultivarea învățării autentice, bazate pe înțelegere și raționament critic, în detrimentul celei artificiale, bazate pe memorare; încurajarea pasiunii reale pentru ceea ce copiii aleg să învețe; adecvarea stilurilor de învățare la personalitățile și preferințele copiilor; transformarea culturii predării de către magistrul-ex cathedra în cultura facilitării învățării de către coechipierul-însoțitor, în rol de „generator de contexte”, a afirmat Marian Staș.