Un bărbat cu vârsta de 47 de ani care muncește în tura de noapte s-a simțit rău în ultima perioadă și a mers, la recomandarea medicului, să-și facă investigații de rutină – analize de sânge și un sumar de urină.
Pacientul a ales trei clinici diferite dintre cele care apar pe lista instituțiilor care au contracte cu Casa de Sănătate București. Prima analiză a făcut-o la ora 8.30, a doua, 45 de minute mai târziu, iar a treia la ora 10. După ce s-a perindat prin trei clinici, a ales un spital public în care s-a internat și a făcut a patra serie de analiză.
După câteva zile de așteptare, însă, au venit rezultatele primelor teste. Primul arată că „sunt în limite normale, absolut nicio modificare”, al doilea – „sunt în regulă…valori limite normale”, al treilea – „aici îmi arată că pierde proteine prin urină, suferință renală incipientă”.
Ultimul rezultat se potrivește cu al treilea – „și aici pierdere proteine urină, coincide cu al treilea”.
Răspunsul unuia dintre laboratoare, potrivit Știrilor ProTV, reclamă faptul că „să poată fi monitorizate analizele, trebuie să urmărim ca rezultatele să fie din aceeași probă de urină, pe aceleași aparate, cu aceeași metodă”.
Diferențele sesizate de pacient ar avea rădăcini în modul distinct de recoltare, transport, manevrarea și calibrarea aparatelor. Însă pacienții sunt de părere că și personalul medical are o vină în aceste neconcordanțe.