Experimentul social al unor studenți: Cum reacţionează românii când văd cerşetori pe stradă
Mai mulți studenți de la Facultatea de Asistență Socială din Timişoara au desfășurat un experiment social în care, vreme de o săptămână, au fost cerșetori pe străzile din Arad. Concluzia a fost că românii le dau bani oamenilor fără adăpost, dar nu se interesează mai mult de situația lor și nu se oferă să-i ajute.
Experiment social: Cerșetor în România
Patru studenți și un profesor au jucat rolul de cerșetori, iar doi au fost supraveghetori, fie pe stradă, fie în secția de poliție, unde ajung de regulă oamenii străzii, informează Observator News. Ei au aflat astfel cum te simți ca om fără adăpost în România, cum ești tratat, dar și ce ”lupte” pentru teritoriu există. Unii chiar au fost amenințați.
„Este umilitor! Este înjositor, foarte multă respingere. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă sunt ok, nu m-a întrebat nimeni ce fac acolo”, a spus una dintre studentele care au participat la experiment.
„Foarte puţini oameni chiar vor să ajute din empatie, mulţi donează ca sa zică ”am donat, sunt om bun”. A fost o doamnă care mi-a schimbat pancarta ca să atrag mai mulţi oameni, deci eram şi încurajaţi, lucru pe care noi încercăm să-l stopăm”, a mai afirmat o studentă.
„Niciodată un cerșetor nu-și alege acest stil de viață, ei sunt de fapt traficați”
Alături le-a fost și o profesoară.
„M-a surprins cât de darnici sunt oamenii cu banii, ceea ce nu e un lucru bun, fără să se uite la rădăcina problemei care este da fapt crimă organizată. Niciodată un cerșetor nu-și alege acest stil de viață, ei sunt de fapt traficați”, a declarat lect. dr. Elisabeta Zelinka, pentru Observator News.
Studentele spun că această lecție o să le ajute să îşi facă meseria mai bine şi să empatizeze mai mult cu oamenii aflați la nevoie. Rezultatele experimentului vor fi publicate în toamnă.
Trecătorii le-au dat 3.000 de lei în această săptămână de experiment. Banii au fost donați unei asociații caritabile.