Exorcizarea bonului fiscal: Profitul bisericesc, banii Sfinţiilor lor, ptiu, ochiul dracului, sunt straşnic protejate în faţa diviziilor de comisari antifraudă

Exorcizarea bonului fiscal: Profitul bisericesc, banii Sfinţiilor lor, ptiu, ochiul dracului, sunt straşnic protejate în faţa diviziilor de comisari antifraudă

Jurnalistul Paul Stan este de părere că Biserica a devenit atât de puternică încă poate fi numită “stat în stat”.

Campania inspectorilor ANAF confirmă ipoteza jurnalistului. Deși sărbătorile pascale au adus vânzări massive BOR, veniturile acestei instituții nu au fost niciodată verificate.

În acest context, Stan spune că Prefericitul face evaziune fiscal, la vedere, cu acceptul ANAF și al Guvernului Ponta.

“Veniturile acestei instituţii stat în stat au înregistrat probabil cifre de ordinul milioanelor de euro, dar nu vom şti niciodată sigur cifra exactă, deoarece contabilitatea bisericească nu o să furnizeze autorităţilor şi opiniei publice date exacte, corecte, întrucât nici ea nu cred că poate ţine o contabilitate 100% a vânzărilor şi profitului.

Pe de altă parte, nici organele fiscale în drept n-au cum să ştie suma câştigurilor BOR, nici cele pascale, nici cele prilejuite de alte sărbători religioase şi din fiecare zi a anului. După cum ştim cu toţii, veniturile din vânzarea lumânărilor, obiectelor de cult şi a altor produse bisericeşti sunt scutite de impozit. Fac evaziune fiscală deschisă, la vedere, cu acceptul organelor girate de ANAF şi implicit, Guvern”, scrie Paul Stan într-un articol pentru Adevărul.

Mai mult, se forţează o creştere a profitabilităţii bisericilor. Dovadă stau afişele în care credincioşii sunt anunţaţi că nu au voie cu lumânări de la piaţă sau din alte magazine în sfântul lăcaş.

„Profitul bisericesc, banii Sfinţiilor lor, ptiu, ochiul dracului, sunt straşnic protejate în faţa diviziilor de comisari antifraudă, de mirul sfânt probabil, nu ştiu dacă acelaşi mir care-i salvează pe parlamentari de la puşcărie, dar cert este că are efect. Nimeni nu poate impozita vânzarea de lumânări, de exemplu, cel mai vândut produs de cult! Mai mult, credincioşii sunt anunţaţi că nu au voie cu altfel de lumânări, de la piaţă sau din alte magazine, în sfântul lăcaş, în afara celor ştanţate şi cumpărate de la BOR. Monopol curat, ce mai. Mană cerească.”, spune jurnalistul.

“Că de, bugetul statului nu ar avea nevoie de banii impozabili ai Bisericii, ci invers, instituţia BOR are mare nevoie de banii cetăţenilor, inclusiv din bugetul de stat,viraţi cu voie sau luaţi cu sila de mâna lungă a Fiscului. Fisc, care se vede neputincios, în faţa profitului baban, de neatins, neimpozabil al sfinţiilor lor. Un fisc superputernic cu societăţile comerciale şi oamenii de rând, dar impotent în faţa profitului religios. Bonul fiscal pare să fie exorcizat definitiv din afacerile cu produse de cult”, conchide Paul Stan.


Urmăriți B1TV.ro și pe
`