Mai multe tipuri de sancțiuni, inclusiv exmatricularea sub diverse forme a elevilor, au fost introduse în proiectul legii Educației, prin amendamente propuse de PSD și PNL, susținute de Ministerul Educației și votate și de cei de la AUR, reprezentanții minorităților naționale și neafiliați. Votul a fost dat în Comisia de specialitate a Camerei Deputaților.
USR s-a opus acestor amendamente care reintroduc exmatricularea. Amintim că nici reprezentanții elevilor și cei ai părinților nu sunt de acord cu exmatricularea. De altfel, același Minister al Educației se pronunța chiar anul trecut împotriva exmatriculărilor, invocând prevederi din Constituție.
Amendamentele respective introduc în legea Educației exmatricularea sub diverse forme a elevilor, suspendarea temporară a acestora, suspendarea dreptului la bursă școlară, dar și alte sancțiuni, informează Edupedu.ro.
„Sancțiunile sunt graduale, adică pleacă de la un avertisment și merg încet-încet. Deci sunt sancțiuni care pot viza retragerea unor drepturi, de exemplu a bursei. Sunt acțiuni care pot viza suspendarea pe o perioadă determinată. Ca ultim resort, pentru cazurile cele mai grave se poate merge și pe soluția exmatriculării, însă cu drept de reînmatriculare, iar pe perioada exmatriculării vom prevede în procedura de combatere a violenței în școală consiliere psihologică și general măsuri pentru reabilitare a fiecărui”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, la finalul dezbaterilor de la Parlament.
Aceasta a punctat că exmatricularea se va aplica la final, ca ultimă măsură: „Dacă se ajunge la cazul extrem al exmatriculării, înmatricularea se face în anul școlar următor, însă, înainte de exmatriculare există posibilitatea suspendării temporare pentru un număr de zile, pentru un număr de săptămâni. Așa cum vă spuneam, cred că vor fi foarte puține cazurile care vor ajunge până la această ultimă măsură”.
Edupedu.ro amintește că elevii nu mai pot fi exmatriculați din învățământul obligatoriu de la 1 septembrie 2022. Ministerul Educației, care acum susține exmantricularea, transmitea la vremea respectivă că „eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor” s-a făcut „având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional”.
De altfel, asupra acestui fapt a atras atenția, într-o intervenție pentru B1 TV, și Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța: „Cu privire la exmatriculare, nu putem fi de acord din perspectiva că aceasta este o măsură neconstituțională cel puțin în învățământul obligatoriu. Acum învățământul obligatoriu e până în clasa a XII – a, deci elevii nu pot fi exmatriculați din această perspectivă oricât de gravă ar fi fapta”.
Aceasta a mai precizat că nici exmatricularea temporară nu e o soluție deoarece elevii ajung să facă probleme din lipsă de educație or aceasta nu poate fi ”tratată” tot cu o lipsă de educație.
O poziție similară a avut și Iulian Cristache, liderul Federației Naționale a Părinților – Edupart: „Noi trebuie să educăm acel copil așa încât să fie intregrat în societate. Nu rezolvăm nimic dacă îl scoatem din școală și devine un rău la nivelul societății, dar trebuie consiliat și trebuie să avem o legislație prin care, în situații întemeiate, să nu stăm la mâna familiei pentru a consilia un elev”.