Există pericolul de inundații pe Dunăre și în România? Elena Mateescu, ANM: „La acest debit nu ar fi o situație excepțională pe care autoritățile române să nu o gestioneze” (VIDEO)
Directorul general ANM, Elena Mateescu, a explicat într-o intervenție pentru B1 TV că Dunărea urmează să atingă la sfârșitul lunii debitul maxim, pe fondul indundațiilor din Ungaria, de până la 9.500 m3/s. Acest lucru nu ar însemna o situație excepțională care să nu poată fi gestionată, a mai precizat directorul general ANM:
„Ieri, în cadrul Comitetului Ministerial de Situații de Urgență, pe care domnul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor l-a convocat la ora 12:00 special pentru analiza situației privind monitorizarea fluviului Dunărea, colegii de la Institutul Național de Hidrologie, de la ANAT estimau ca probabilitatea ca maximul pentru Budapesta să se înregistreze în zilele de 21-22 septembrie, cu un debit de 8.500 m3/secundă. La intrarea în țară, la Baziaș, putem da o cifră, 9.200-9.500 m3/s în zilele de 28-29 septembrie, conform simulărilor efectuate de colegii noștri. La acest moment, pe baza acestor simulări, nu ar fi o situație excepțională față de care autoritățile române să nu gestioneze și să nu facă față în ceea ce privește evoluția.
ANM, începând de ieri, zilnic va actualiza prognoza meteorologică pentru zona Banatului pentru următoarele 10 zile am actualizat și în această dimineață pentru intervalul 20 septembrie-3 octombrie, interval în care cuprindem evoluția cantităților de precipitații zilnice în această parte a țării. Vorbim de seara zilei de marți 24 septembrie de precipitații în Banat, în Crișana, în Vestul Transilvaniei și Nordul Oltenieri, aproape toată jumătatea de vest a țării și de cantități care să se situeze în general între 10-15 l / m2, local 30-40 l/m2. Chiar pe parcursul zilei de miercuri și joi, 25-26 septembrie, este posibil chiar 27 septembrie, să mai consemnăm valori de 10-15l/m2 izolat peste 30 l/m2. Până atunci însă nu avem un semnal puternic ca și precipitațiile căzute să accentueze situația bazinului Dunăre în acest moment pe fondul cantităților estimate”.
Stare de alertă în Budapesta
Ungaria se confuntă cu cele mai grave inundații din ultimii 10 de ani, după ce Dunărea a ieșit din matcă și a acoperit cheiurile capitalei.
Pregătirile au început în urmă cu câteva zile. Mii de militari, persoane care lucrează în managementul de dezastre, voluntari, sute de ofițeri de poliție, dar și deținuți participă la activitatea de apărare, folosind circa un milion de saci de nisip pentru baraje, informează eBihoreanul.
Nivelul maxim al Dunării în Budapesta ar urma să fie atins sâmbătă, mai precis 846 de centimetri.
Printre cele mai afectate zone din Ungaria sunt Pilismarót, o secțiune a autostrăzii 11, insula Margaret, stația Piața Batthyányi a metroului, Dunabogdány, Leányfalu, Tahi și Vác. Kismaros, informează publicația Blikk, citată de Libertatea.