În România există o stațiune căreia i se mai spune ”marea din Bărăgan”. Este perfectă pentru persoanele în vârstă, datorită plajei fine și apelor terapeutice.
Este vorba despre stațiunea Amara, din județul Ialomița. Situată în estul Câmpiei Române, la o distanță de 9 km de Slobozia, locația este privită drept o bună bază de tratament de către bolnavii de reumatism sau alte afecțiuni ale musculaturii corpului, potrivit ocaziituristice.ro.
În stațiunea Amara, verile sunt călduroase, iar iernile reci, zona este atestată documentar de pe vremea lui Matei Basarab, iar după perioada secularizării averilor mănăstirești, din 1864, aici încep să se facă primele locuințe, astfel formându-se cătunul Amara.
Sătenii au observat beneficiile nămolului existent în locul lor natal și au început să-l utilizeze în scop terapeutic. Apa lacului Amara este sulfuroasă, slab bromurată și conține și magneziu. Totodată, are o mineralizare de 9, 88 grame pe litru și un gust amar, de aici provenindu-i, de fapt, și denumirea.
Nămolul din lacul Amara este sapropelic și conține 66,6 g/l. Nămolul are rolul de a trata reumatismul, spondiloza cervicală, artroza sau poliartroza sau afecțiunile neorologice periferice, precum parezele, sechelele după poliomielita, dar și afecțiunile dermatologice și endocrine.
Așadar, în stațiunea Amara se găsește o gamă variată de tratamente: băi calde cu nămol, împachetări cu nămol, cataplasme cu nămol sau chiar cure interne cu ape minerale, hidroterapie și electroterapie.
Pe lângă toate acestea, în frumoasa stațiune sunt și obiective turistice de vizitat: Muzeul Județean, Muzeul Agriculturii sau Centrul Cultural ”Ionel Perlea”. Mai mult, vizitatorii pot face o plimbare în parcul dendrologic, pot să pescuiască sau să meargă la o herghelie.
Tot în stațiunea Amara se mai află și o biserică, anume lăcașul ”Sfinții Voievozi” iar turiștii se mai pot deplasa și în Lunca Ialomiței, Crângul Frumos sau Pădurea Suditi și Pădurea Buiești.