Sirenele care au sunat în cadrul exercițiului de alarmare în caz de dezastru i-a lăsat indiferenți pe timișoreni. În județul Caraș-Severin există aproximativ 100 de adăposturi, însă pot fi folosite și adăposturile naturale, precum grotele.
Exercițiul organizat de autorități pentru testarea echipamentelor din componența sistemelor de alarmă și avertizare în situații de protecție civilă a avut loc în toată țara și a debutat vineri în județele Arad, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Teleorman, Timiș și Vâlcea.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Timiș, a declarat că în județ sunt aproximativ 200 de adăposturi, dar pot fi folosite și adăposturile naturale precum peșterile sau tunelurile de cale ferată. În Caraş-Severin sunt undeva la 200 de sirene pe tot teritoriul judeţului şi adăposturi avem aproximativ 100, dar în caz de dezastre, pot fi folosite ca adăposturi inclusiv adăposturile naturale: grote, peşteri sau tuneluri de cale ferată. Noi i-am tot ţinut pe oameni la curent despre exerciţiu, să ştie lumea şi să nu se sperie. Concluziile în urma exerciţiului vor fi centralizate la Bucureşti, la Inspectoratul General, şi ei vor face un comunicat pe această linie”, a precizat Elena Tarla,conform Mediafax.
În Timiș există un număr de 148 de sirene, iar purtătorul de cuvânt al ISU Banat a declarat că nu știe cât de vechi sunt aceste dispozitive sau câte adăposturi se află în Timișoara, dar majoritatea se află la subsolurile clădirilor.
A fost un exerciţiu, nu ştiu ce trebuie să facem în caz de dezastru. Ne ascundem undeva sau ce trebuie să facem? Chiar nu ştiu unde sunt adăposturi prin Timişoara”, a spus o timişoreancă.
“În cazul în care se întâmplă dezastre, trebuie să ne ascundem în beciuri. Eu stau în cartierul Ronaţ şi ştiu unde e adăpost, la grădiniţă. Ştiam că e un exerciţiu astăzi şi nu m-am speriat”, a precizat un alt trecător.