EXCLUSIV // Viorile românești, cele mai cerute în UE! Celebrul violonist Alexandru Tomescu, interviu pentru B1.RO: „Avem foarte multe de oferit la acest capitol. Creatorul celebrelor viori Stradivarius și-ar fi procurat lemnul din pădurile României!”
EXCLUSIV // De ziua mondială a viorii, Eurostat a publicat un studiu privind exportul de viori din Uniunea Europeană. România se află pe primul loc cu 14.000 viori exportate în statele din afara UE, sau 28% din exporturile extracomunitare de viori în 2018. În total statele membre au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro. Țara noastră este urmată de Danemarca (12.200, 24%), Germania (6.400, 13%), Marea Britanie (5.000, 10%), Cehia (2.900, 6%), Franţa (2.700, peste 5%), Italia (2.500, 5%) şi Belgia (1.800, 4%). B1.ro a stat de vorbă cu celebrul violonist de renume internațional Alexandru Tomescu despre motivul pentru care viorile românești sunt atât de apreciate pe piața internațională.
’’România are o tradiție aș putea spune în construcția de viori, în special în ceea ce privește materialele brute, adică lemnul de rezonanță. Există chiar o teorie, o speculație, potrivit căreia Stradivari, creatorul celebrelor viori Stradivarius, și-ar fi procurat lemnul său din pădurile Românei. Acesta ar fi putut ajunge până în Italia pe ruta aceea Istambul, comerțul turcilor ajungea la Veneția și pe urmă până la Cremona. Cert este că până în ziua de astăzi în România există un lemn de rezonanță de o calitate excepțională avem de foarte multă vreme fabrică de viori, există orașul viorilor Reghin, unde se contruiesc și în ziua de astăzi atât viori de serie cât și de lutieri, sunt foarte mulți lutieri grupați acolo. Eu la rândul meu atunci când nu cânt cu vioara Stradivarius, cânt pe un intrsument modern, construit în România de lutierul Silvian Rusu din București” a declarat pentru b1.ro Alexandru Tomescu.
Violonistul a povestit ce calități caută la un instrument și de ce este importantă calitatea lemnului.
”România are foarte mult de oferit la acest capitol, are un potențial foarte mare. Nu știu să existe școli de lutieri, pentru constructorii de viori, cred că ar fi o artă care ar merita sprijinită mai bine, mai ales că avem această zi a viorii. Vioara este supranumită regina instrumentelor, este adevărat că la început atunci când un copil învață să cânte la un instrument vioara este dezavantajată în raport cu pianul, pentru că este mai dificil să înveți să cânți la vioară, să înveți să scoți primele sunete din ea, dar după aceea răsplata este pe măsura eforturilor.
Sunetul viorii se apropie poate cel mai mult de sunetul vocii umane și datorită faptului că poate vibra sunetul, vioara este regina și pianul este regele. Viorile sunt cele mai numeroase instrumente din orchestră tocmai pentru că au această consistență, această rotunjime. Pentru a avea o vioară de o calitate excepțională trebuie să folosești materialele de construcție de cea mai bună calitate și acel lemn de rezonanță, pe care noi îl avem din plin, instrumentele construite din el vibrează mai bine decât alte instrumente. E ceva ce nu ține atât de mult de știință. Contează foarte mult și aptitudinile lutierului cât de bine știe să construiască vioara să jongleze cu aceste curbe cu aceste hărți de grosime ale viorii, de felul în care este pregătit lemnul, lacul care acoperă fiecare detaliu’’, a spus celebrul violonist.
Alexandru Tomescu va susține un concert de ziua viorii la Sala Radio, acompaniat de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului de origine britanică, Rumon Gamba.
„Este o lucrare românească semnată de Dumitru Capoianu, se împlinesc acum 90 de ani de la nașterea sa, este un concert spectaculos, foarte, foarte frumos de care m-am îndrăgostit și pe care eu îl cânt pentru prima dată„, a mai spus Alexandru Tomescu.