EXCLUSIV // Vaccinul nu anulează măsurile de protecție anti-COVID-19. Expert în sănătate: „Va mai fi nevoie de un an de zile. Nu am mari speranțe în vaccin”

EXCLUSIV // Vaccinul nu anulează măsurile de protecție anti-COVID-19. Expert în sănătate: „Va mai fi nevoie de un an de zile. Nu am mari speranțe în vaccin
Foto: pixabay.com

La nivel internațional se vorbește despre mai multe vaccinuri anti-COVID-19 deja finalizate și de peste 50 aflate încă în testare. Dacă vaccinarea va începe în primăvară în Europa, implicit și în România, măsurile de protecție și anumite restricții impuse de guverne vor continua cel puțin pentru un an de zile, crede Lorand Savu, doctor în microbiologie moleculară.

Doctor în microbiologie moleculară: „Sunt prea multe mutații”

De asemenea, expertul în sănătate atenționează cu privire la faptul că vaccinul nu este o certitudine în lupta anti-COVID.

„Cred că măsurile de protecție va trebui să le mai menținem încăun an de zile. Personal, nu am mari speranțe în vaccin, pentru că sunt prea multe mutații, deși văd anunțuri de la o zi la alta, de la fiecare companie farmaceutică ce vorbește despre eficiența serului, dar trebuie să urmărim dacă persoanele vaccinate se vor mai infecta sau nu.

De asemenea, nu prea se fac testări de secvențiere, ceea ce din punctul meu de vedere nu este în regulă, pentru că trebuie să știi ce mutații sunt, cum se împrăștie virusul”, a declarat Lorand Savu pentru B1.ro.

Lorand Savu, doctor în microbiologie moleculară: „În mijloacele în transport în comun, dacă nu porți mască FFP2, ai mari șanse să iei virusul”

Cea mai eficientă soluție de protecție anti-COVID-19 reprezintă masca FFP2 și FFP3, utilizată de personalul medical. În opinia sa, riscul de infectare în spațiile publice aglomerate, unde se poartă mască obișnuită, este extrem de mare.

„Îmi susțin ideea cu privire la purtatul măștii FFP 2, singura care ne poate salva. Cine poate să-și achiziționeze, să-și ia. E singura care protejează. Masca medicală, obișnuită, oferă o protecție minimă.

În mijloacele în transport în comun, dacă nu porți mască FFP2, ai mari șanse să iei virusul. Mijloacele de transport în comun sunt terifiante, foarte aglomerate. Sistemul de filtrare trebuie să fie eficient, iar asta este la FFP2 sau FFP3, mască pe care o folosesc medicii în sistemul sanitar”, a mai declarat Savu pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`