EXCLUSIV ONLINE // După ce a revoltat un întreg oraș tăind copacii seculari din fața Palatului Culturii din Iași, primarul Mihai Chirica spune acum că va atribui contractul de reabilitare în „procedură simplificată” riscând să pună în pericol întreg proiectul. Mai mult acesta vrea să construiască în apropiere și o parcare subterană, lucrare greu de executat, având în vedere că sub Palatul Culturii sunt trei curți domnești și mai multe vestigii arheologice. Fostul arhitect al orașului a explicat pentru B1.ro cum s-a ajuns în această situație și care sunt cerințele unei astfel de lucrări.
„Știu că a fost o procedură inițială de licitație și nu s-a înscris nimeni pentru că erau niște condiții imposibil de îndeplinit în toată România. Acum cât de simplificată este asta nu știu, dar bănuiesc că ceea ce ține de ei, ca în echipă să fie cineva de la monumente va trebui să fie. Acolo când începe proiectul acesta se face întâi studiul acesta istoric să vedem exact pe unde sunt vestigiile acestea arheologice. Sub Palatul Culturii nu o să intre nimeni pe acolo. E destul de aproape acum, depinde de ce fel de proiecte face. Este o lucrare dificilă nu poate să o facă orice începător, dar trebuie și multă imaginație să pui în valoare lucrurile nu să le strici. Eu am fost personal interesat de proiectul asta, dar procedura aia nesimplificată, era o listă de experți care nici nu sunt în România sau o listă de lucrări în spate ca experiență care nici nu există în România. Când pui condiții te gândești și la piața de resurse, care există în România că așa poți să spui că o dai unor experți din Italia„, a declarat pentru B1.ro arhitectul Ionel Oancea.
Mai multe lucrări de reabilitare din Iași sunt realizate de firme din Italia sau asocieri de firme cu parteneri italieni, printre acestea Palatul Braunstein, Baia Turcească sau Muzeul de Istorie Naturală. Reprezentanții primăriei spun că problema nu sunt cerințele, ci suma alocată pentru gândirea acestui proiect.
„La primele două licitații nu s-a prezentat nimeni, este posibil să se facă prin încredințare directă dacă nu se va prezenta nici de această dată nimeni. Și atunci luăm la rând toate birourile de arhitectură din Iași și întrebăm. Din ce mi-au zis, tot de la ei, era mică suma. Ei se așteptau să investim în niște studii, că erau niște studii, niște viziuni. E un drept de autor până la urmă. Celelalte studii pe care trebuie să le facă le avem noi. Noi ne-am dorit o viziune a esplanadei cum să o reamenajăm și să o integrăm cu statuia domnitorului cu acele tunuri de la Războul de Independență, plus bineînțeles fațada și clădirea unicat. Parcarea subterană este în fața Teatrului Luceafărul, noi am discutat să dezafectăm acea organizare de șantier și în primăvara anului viitor se începe o remodelare a esplanadei din fața teatrului Luceafărul„, a declarat pentru B1.ro viceprimarul Gabriel Harabagiu.
Primele reacții nu au întârziat să apară și membrii PLUS Iași și-au exprimat deja punctul de vedere printr-un comunicat de presă.
„Am fost informați asupra intenției Primăriei Municipiului Iași de a iniția reabilitarea esplanadei Palatului Culturii, prin scoaterea la licitație a serviciilor de proiectare în ,,procedură simplificată”.
Nu putem să admitem tratarea cu atât de puțină responsabilitate a intervențiilor în zonele cu ridicată valoare identitară, istorică, peisagistică și culturală. Aceste ,,idei” care apar din partea Primăriei, cum ar fi aceea a unei parcări subterane în imediata vecinătate a Palatului Culturii, în condițiile în care zona este plină cu vestigii arheologice importante, pun în pericol viitorul nostru comun.
Credem că uzanța încredințării lucrărilor de proiectare în zonele foarte valoroase ale orașului, folosind ,,procedura simplificată”, reprezintă o cale greșită, ireverențioasă, agresivă și superficială, care va genera doar compromiterea pe termen lung a respectivelor zone. (…) În același timp, cerem să fie aduse la cunoștința publicului studiile pe baza cărora s-a stabilit necesitatea unei parcări subterane la o distanță atât de mică față de parcarea subterană deja existentă a complexului Palas. (…) Nu în ultimul rând, recomandăm Primăriei Municipiului Iași să parcurgă Ghidul de bune practici pentru organizarea concursurilor de soluții de arhitectură/urbanism, redactat de Ordinul Arhitecților în special pentru astfel de inițiative și să ceară ajutorul specialiștilor înainte de a cheltui bugetul local pe un astfel de proiect nechibzuit„, se arată în comunicatul acestora.