EXCLUSIV // Tragedie în Iași: Doi fraţi au murit dupa ce au mâncat struguri stropiţi cu insecticid. Ar fi vorba despre organofosforat. Avertismentul medicilor: „Orice produs vegetal care se consumă trebuie foarte bine spălat”
EXCLUSIV // O cumplită tragedie a avut loc sâmbătă în județul Iași, unde doi frați au murit la scurt timp după ce ar fi mâncat struguri din propria curte stropiţi cu insecticid. Tragedia s-a petrecut în comuna Coarnele Caprei, după ce copiii în vârstă de un an și jumătate, respectiv trei ani, ar fi mâncat struguri din curte în ziua de vineri. Sâmbătă, la doar 24 de ore, copiii s-au simţşit rău, iar mama a sunat imediat la 112. Mezinul s-a stins acasă iar cel mare la spital unde a fost transportat cu un elicopter.
Doi frați intoxicați cu insecticid după ce au consumat struguri din ogradă
Diana Cimpoeşu, coordonator şef UPU-SMURD Iaşi, a oferit detalii pentru B1.RO despre intervenția dramatică. Din păcate, pentru ambii frați, medicii nu au putut face nimic. Observația celor două decese este de intoxicație cu substanță necunoscută, urmând ca legiștii să stabilească cauza exactă a deceselor.
“A fost apelat 112, SMURD Iași pentru doi copii în stare gravă la Coarnele Caprei. S-a deplasat acolo un echipaj al elicopterului SMURD. A fost găsit un copil de un an și jumătate în stop cardiorespirator. S-a efectuat o resuscitare avansată aproape o oră. Din păcate nu a răspuns și s-a declarat decesul. Cel de-al doilea copil, fratele de trei ani, era și el în stare gravă. S-a început tratamentul și a fost adus la Iași la UPU a Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria. Observația fiind de intoxicație cu substanță necunoscută. S-a cules din anamneză informația că acești copii mâncase niște fructe, posibil nespălate. Prognosticul pentru acest copil era de la preluare unul rezervat și starea lui foarte gravă”, a precizat Diana Cimpoieșu.
În ceea ce privește tipul de insecticid care ar fi condus la decesul copiiilor, se bănuiește că ar fi vorba despre organofosforat, un insecticid intens folosit ]n agricultură.
“Dacă pe fructe sau legume există substanțe de tip insecticid, unele dintre acestea sunt interzise pentru oameni. Uneori se folosesc substanțe din surse neautorizate cu care se stropesc legumele. Aici s-a bănuit că ar putea fi vorba despre un insecticid de tipul organofosforat. Există și alte tipuri de insecticide. În acest caz medicina legală va stabili despre ce este vorba. Fructele și legumele nespălate pot avea și contaminări cu bacterii sau cu secreții, mai ales că suntem într-un an în care există riscul de infecții COVID-19. Astfel încât orice produs vegetal care se consumă trebuie foarte bine spălat”, a mai precizat Diana Cimpoieșu.
Care este cea mai expusă categorie la intoxicarea cu insecticid
La rândul său, medicul Andrei Adrian Tică, prorector al Universității de Medicină şi Farmacie din Craiova a precizat pentrru B1.RO că cea mai expusă categorie la intoxicația cu pesticide sunt ceopiii cu vârsta de până în șase ani, deși aceste substanțe sunt periculoase pentru toți oamenii. Pe cale de consecințp medicul recomandă spălarea cu mare atenție a fructelor și legumelor înainte de a fi consumate:
“Deși personal nu am tratat un astfel de caz, citind știu că sunt cazuri similare. Taote fructele cumpărate din piață sau din gospodărie trebuie spălate cu atenție înainte de a fi consumate. Copiii nu trebuie să aibă acces la fructele stropite.
Dacă le consumă trebuie spălate cu mare atenție. Tot ce înseamnă stropit este dăunător, pentru toată lumea, dar în special pentru copii. Vorbim despr etot ce se dă pentru insecte, pentru mană, pentru ciuperci, pentru mucegaiuri, toate sunt toxice. Pesticidele sunt periculoase în special pentru copiii de până în șase ani”.