EXCLUSIV // Tot mai multe nemulțumiri în rândul românilor, după ultimele măsuri luate de autoritățile elene: „Noile restricții îi determină să renunțe la vacanță sau să solicite reprogramare”

Publicat: 16 07. 2020, 14:54
FOTO: Hepta

EXCLUSIV // Dacă la începutul lunii iulie Grecia anunța că turiștii români vor fi primiți cu brațele deschise pe plajele și în hotelurile din stațiunile elene, în doar câteva zile vacanța mult visată s-a transformat pentru unii într-un adevărat coșmar. Asta după ce autoritățile din Grecia au impus treptat tot mai multe restricții românilor, pe fondul creșterii numărului de cazuri de coronavirus, totul culminând cu obligația de a prezenta rezultatele unui test negativ la graniță, efectuat cu 72 de ore înaintea recoltării probelor. Această condiție a devenit o grea provocare pentru românii care doreau într-un timp foarte scurt să ajungă în Grecia și care au luat cu asalt centrele de testare, depășite de cererea uriașă.

Acesta este motivul pentru care tot mai multe voci susțin în spațiul public că prin aceste condiții autoritățile elene doresc de fapt blocarea deplasării românilor în scop turistic. Acest lucru pare susținut și de atitudinea autorităților elene de la vamă, acuzate de unii turiști românii pe rețelele de socializare de un comportament jignitor.

Nu puține sunt mesajele în care turiștii români se plâng de cozile foarte mari, dar și de jignirile adresate de vameși care ar ignora în unele cazuri testele PCR. “Am fost ameninţat printre cuvinte urâte, că dacă nu accept şi testarea lor pe marginea şoselei cu aceeaşi pereche de mănuşi la toată lumea, mă întorc în Bulgaria”, este postarea unui turist român care acuză MAE că nu ia atitudine.

Sursa foto: Hepta.ro

Sursa foto: Hepta.ro

Turiștii români, tot mai nemulțumiți de atitudinea autorităților elene

Despre această situație B1.RO a discutat cu mai mulți reprezentanți din domeniul turismului pentru a afla cât de mult afectează vacanțele deciziile luate de Guvernul din Grecia.

Potrivit lui Dragoș Rădulescu, lector pentru ghizi și agenți de turism, românii care pleacă în Grecia sunt tot mai nemulțumiți și aduc foarte multe critici autorităților elene.

“Turiștii români aduc foarte multe critici autorităților elene. Sunt supărați, în special cei care se orientau către segmentul acesta Low-cost, tot ce înseamnă Grecia continentală, unde sejururile sunt la prețuri relativ mici, iar testul este destul de costisitor, uneori mai scump decât un pachet turistic. Mulți dintre ei sunt cu copiii. De asemenea, românii se plâng de lipsa aceasta de previzibiliate. Nu știm ce va fi de la 1 august sau ce va fi ulterior, dacă ne mai putem întoarce de acolo, dacă sunt pus în carantină sau nu, dacă mă lasă să trec sau nu”, a declarat Dragoș Rădulescu.

Sursa foto: Hepta.ro

Acesta a precizat că schimbarea de atitudine a autorităților din Grecia, care în urmă cu două săptămâni invita turiștii să își petreacă vacanțele pe teritoriul elen, iar acum ia tot mai multe măsuri restrictive poate fi văzută din perspectiva precauției.

“Schimbarea de atitudine a autorităților elene trebuie privită ca o prevenție. Oamenii sunt precauți. Un aflux mare de turiști nu poate fi gestionat din punct de vedere al bolii și vor să ia măsuri. Turismul este una dintre marile surse de turism și trebuie protejat pe termen scurt și pe termen mediul sau lung. La greci vorbim despre afaceri de familii, un turist găsit contaminat poate să distrugă afacerea. Este o prblemă față de care toată lumea încearcă să fie precaută.

Este afectat turismul individual și cel desfășurt cu autocarul. Am văzut că alți colegi s-au reprofilat și îi duc pe turiști cu avionul, cât se va mai putea și asta. Cred că următoarea etapă se va introduce și pe aeroport aceste restricții”, a mai precizat acesta pentru B1.RO.

Sursa foto: Hepta.ro

Rerezentant agenție de turism: „Restricțiile noi introduse de statul elen descurajează călătorii”

La rândul ei, Dana Rentea, președinte al Asociației Lucrătorilor în Turism Infotripiști, a declarat pentru B1.RO că noile restricții impuse de statul elen descurajează mulți români care vor să călătorească în Grecia în scop turistic, mulți dintre ei renunțând la vacanță sau reprogramând vacanțele. De vină ar fi efectuarea testelor care reprezintă un cost și o grijă suplimentară.

“Restricțiile noi introduse de statul elen descurajează călătorii și uneori este un impediment care îi determină să renunțe la vacanță sau să solicite reprogramare pentru o altă perioadă pentru că sunt orașe sau județe în care este dificil să faci acele teste, sunt județe unde s-au organizat și este la îndemână să faci testul, sunt locuri precum Bucureștiul unde s-ar putea face gratuit testul. Este însă o sarcină în plus care pentru turiștii care nu erau hotărâți să călătorească este o piedică ce îi determină să renunțe”, a precizat Dana Rentea.

În ceea ce privește atitudinea autorităților elene de la graniță, aceasta a explicat că este posibil să apară izolat unele incidente, în condițiile în care noul context poate duce la creșterea tensiunilor atât în rândul turiștilor români, cât și în rândul vameșilor, dar că majoritatea românilor nu au întâmpinat probleme.

“În privința autorităților elene la graniță, dacă au fost cazuri de comportament nepotrivit aș zice că sunt excepțiile de la regulă și că sunt cazuri izolate. Să nu uităm că oamenii care ajung acolo, deja sunt destul de obosiți, unii sunt irascibili, poate că și vameșii sunt obosiți și că într-o zi mai proastă poate că au mai existat conflicte sau incidente izolate. Marea majoritate a turiștilor care au trecut granița nu au avut probleme. Grecii sunt bine organizați ca să facă testele. Merge totul foarte rapid. Este în trendul vemurilor pe care le trăim în care lucrurile sunt foarte dinamice, se pot schimba de la o zi la alta, iar noi fie ne adaptăm, fie renunțăm la planurile pe care le avem”, a declarat Dana Rentea pentru B1.RO.

Atmosfera tensionată din Grecia, descrisă de un turism român

Pentru că am dorit să aflăm cât de mult s-a schimbat atitudinea autorităților elene față de turiști în ultimele săptămâni, am discutat cu Daniel Negru, un român care își petrece de câteva zile vacanța în Grecia. Acesta a precizat că creșterea numărului de cazuri de coronavirus depistate în rândul turiștilor, în specil români, a pus autoritățile elene în alertă.

“Cei care intră cu mașinile în Grecia ajung mult mai greu până în Cyclade, e drum lung și trebuie luat feribotul din Kavala sau Pireu. Din știrile prezentate pe canalele de aici, în acest moment sunt două mari subiecte, criză relațiilor cu Turcia și creșterea cazurilor de COVID-19 depistate, acestea fiind „de import”.

Din păcate sunt în marea lor majoritate din rândul românilor și sârbilor. Nu poate fi vorba de rău tratament, dar au avut numeroase cazuri de turiști fără teste, sau cu teste false, iar atenția lor față de români este acum mult sporită”, a precizat turistul român.

Acesta a spus că inclusiv reprezentanții cadrelor medicale sunt speriate de cazurile depistate în rândul românilor: “Din rândul românilor evident că acestea sunt exact din zonele preferate pentru petrecerea vacanțelor : Corfu, Thassos, Halkidiki. Am văzut îngrijorarea direcției spitalului principal din Salonic, care în ultimele 2-3 zile a trebuit să interneze mai mulți români”.

Sursa foto: Hepta.ro

MAE, despre situația românilor care călătoresc în Grecia

Despre situația românilor care vor să își petreacă vacanța în Grecia, MAE reamintește prin intermediul unui comunicat de presă, că, începând cu data de 15 iulie, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetățenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas și testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Totodată MAE preccizează că va continuasă urmărească evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de frontieră de la Kulata – Promachonas și continuă dialogul cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirii unor noi aglomerații în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

În ceea ce privește autoritățile elene, precizăm faptul că B1.RO a transmis solicităripentru a obține un punct de vedere atât către Ambasada Greciei la București, cât și către autoritățile de la Atena, iar răspunsurile acestora vor fi redate în momentulîn care vor fi primite.