EXCLUSIV // Supraaglomerarea secțiilor de terapie intensivă de la spitalele COVID din București: “Situația este una foarte dinamică, numărul exact de paturi libere sau ocupate modificându-se de mai multe ori pe parcursul unei zile”

Publicat: 03 07. 2020, 17:32
Foto: Hepta.ro

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat vineri o nouă creștere alarmantă a cazurilor de COVID-19 în România, alte 420 de persoane fiind confirmate pozitiv în ultimele 24 de ore. Totodată, autoritățile au mai precizat că în secțiile de terapie intensivă sunt internați 224 de pacienți cu Covid-19.

În acest context al creșterii bilanțului pandemiei de COVID-19 în România, revine în actualitate problema supraaglomerării unităților mediacale, în special a secțiilor Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

Într-un răspuns formulat la solicitarea B1.RO, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București precizează că deocamdată există locuri libere la secțiile ATI din cadrul spitalelor care tratează pacienți COVID-19 administrate de către instituție.

Astfel, în acest moment la Spitalul Clinic de Boli infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, unitate sanitară de fază 1, există un număr de nouă paturi ATI, care în prezent nu sunt ocupate în totalitate.

Totodată la Spitalul Clinic Colentina, unitate sanitară desemnată suport COVID, numărul paturilor ATI este de 31, existând în prezent suficiente locuri libere.

“Menționăm faptul că situația în secțiile ATI este în general una foarte dinamică, numărul exact de paturi libere sau ocupate modificându-se de mai multe ori pe parcursul unei zile”, precizează ASSMB.

Situația pacienților COVID-19 la spitalulDr. Victor Babeș din București

În ceea ce privește situația pacienților infectați cu COVID-19 de la SpitalulDr. Victor Babeș din București, medicul Emilian imbri, managerul unității, a precizat pentru B1.RO că, deși s-a constatat o creștere a cazurilor de COVID-19 în ultimele zile, nu se poate vorbi în acest moment despre o situație care să nu poată fi gestionată.

“Desigur numărul pacienților e mai mare decât acum câteva zile, dar nu depășește capacitatea noastră de a gestiona situația. Avem în jur de 300 de pacienți internați. Avem externări zilnice, câte 20-30. Avem internări câte 20-25 și nu avem ocupată toată capacitatea”, a declarat medicul Emilian Imbri.

Avertismentul secretarului de stat Raed Arafat

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că, în prezent, sunt spitale care au ajuns la capacitatea maximă de internare a bolnavilor.

Potrivit lui Arafat, singura soluție pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 este evacuarea acestora la alte spitale.

„La Mioveni, mâine cred că vom începe evacuarea secţiei ATI care are paturile pline, pentru că anesteziştii nu mai vor să stea şi nimeni nu vrea să îi înlocuiască. Vom merge cu elicopterul, vom lua pacienţi în stare critică şi îi vom muta la alte spitale. Nici nu pot să învinuiesc medicii, pentru că stau de mult timp şi nu mai vor, nu mai pot.

ATI e plin şi trebuie evacuat, iar mâine sau poimâine vom face operaţiunea asta, şi îi vom duce la alte spitale care nu sunt aglomerate. La Bucureşti nu putem, pentru că şi aici e ATI plin. Nu vorbeşte nimeni despre asta, lumea crede că e totul perfect. Dar nu e!”, a mai declarat șeful DSU la Antena 3.