EXCLUSIV // Sportivii care vin în țară din zonele cu risc epidemiologic ridicat sunt exceptaţi de la regulile privind carantina, susțin reprezentanții MTS

EXCLUSIV // Sportivii care vin în țară din zonele cu risc epidemiologic ridicat sunt exceptaţi de la regulile privind carantina, susțin reprezentanții MTS
sursa foto: pixabay

EXCLUSIV // Sportivii care fac parte din delegațiile oficiale și care se deplasează în statele aflate în zona galbenă pentru a participa la competiții sunt exceptați de la normele privind intrarea în carantină atunci când vin în țară, a declarat ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, pentru B1.RO.

Potrivit acestuia, în acest caz se aplică prevederile din Hotărârea nr. 782/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La articolul 2, litera l din Anexa 3 se precizează faptul că sunt exceptați de la regulile privind intrarea în carantină “membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive organizate pe teritoriul României, în condițiile legii”.

Deocamdată această prevedere este încă în vigoare până când autoritățile vor stabili alte reglementări în acest sens.

Pe de altă parte, Octavian Morariu, reprezentant al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman a precizat că intrarea sau nu în carntină a sportivilor depinde de acordurile existente între federațiile internaționale și ministere: “Depinde de acordurile punctuale între ministere, între federațiile internaționale și de negocierea între Federațiile sportive și ministerele respective. Nu e nimic bătut în cuie, sunt niște principii și apoi se stabilește de la caz la caz. Dar se pleacă de la regula de bază care este cea a Guvernului”.

Autoritățile au luat decizia ca cetățenii care ajung în România venind din state cu un indice de contaminare mai mare decât al țării noastre și plănuiesc să stea aici pentru o perioadă mai lungă, vor intra în carantină pentru 14 zile.

Cu tote acestea, persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Evaluarea Institutului Național de Sănătate Publică a arătat că în această perioadă am avut o creștere a numărului de localități cu un indice peste 3, cumulat la 14 zile, raportat la 1.000 de locuitori, precum și a celor care au trecut într-un scenariu galben, între 1 și 3. În acest context s-au făcut evaluări la tot ce înseamnă activități relaxate sau cu revenirea la normal, s-au făcut evaluări și actualizări ale listelor țărilor care au un indice ridicat. Ca urmare a acestei actualizări, s-au luat anumite decizii. Astfel, pentru cetățenii care vin din țările cu un indice mai ridicat decât al țării noastre, se impun și o serie de reguli. Pentru cei care vin să stea trei zile în România, pot veni cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Pentru cei care vin să stea o perioadă mai lungă, intră în carantină pentru 14 zile, cu posibilitatea ca a opta zi să efectueze, la cerere, un test, testul fiind negativ, la zece zile pot ieși din carantină. Ceilalți rămân în continuare pentru cele 14 zile în carantină”, a mai spus Nelu Tătaru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Urmează probabil să fiu aruncată și în închisoare și probabil se va reitera Experimentul Pitești. Din păcate, trăim în dictatură (VIDEO)
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)