EXCLUSIV // Spitalul Grigore Alexandrescu, pregătit să mărească numărul paturilor pentru copiii infectați cu COVID-19 dacă situația o va impune: „De obicei, au fost internați cu părinții. Doar dacă apăreau fenomene speciale se despărțeau”
EXCLUSIV // Începerea noului an şcolar aduce în discuție pericolul creșterii numărului de cazuri de coronavirus în rândul copiiilor. Așa se face că Ionel Oprea, coordonatorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) București, a cerut spitalelor de copii din Capitală să pregătească locuri pentru minori care ar putea fi diagnosticați cu COVID-19 în perioada următoare.
Reprezentanții Spitalului Grogore Alexandrescu: Numărul locurilor pentru tratarea copiiilor infectați cu COVID-19 va crește dacă situația o va impune
În acest context, reprezentanții Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală precizează că numărul locurilor pentru tratarea copiiilor infectați cu COVID-19 va crește dacă situația o va impune, deși nu au fost stabilite dispoziții concrete în acest sens. Potrivit medicului Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, unitatea are deja un pavilion pentru copiii care suferă de coronavirus.
În prezent sunt 10 paturi pentru COVID-19 pentru afecțiuni respiratorii și 177 de paturi cu izolare pentru restul afecțiunilor. În fiecare secție există salon tampon pentru COVID-19 combinat cu alte afecțiuni. De asemenea, toți pacienții sunt testaț la intrare.
“Noi avem o secție COVID-19. Este vorba despre un pavilion, pentru că suntem spital pavilionar și atunci, un pavilion a fost făcut special cu circuite pentru COVID. Paturile pentru copiii infectați în contextul începerii școlile se vor suplimenta dacă va fi cazul. Deocamdată nu au existat probleme privind ocuparea paturilor”, a explicat medicul Raluca Alexandru pentru B1.RO.
În ceea ce privește internarea, copiii au stat de obicei alături de părinți și doar dacă apăreau fenomene patologice grave care necesita tratament într-o altă unitate medicală, aceștia erau despărțiți.
„De obicei copiii au stat împreună cu părinții. Doar dacă apăreu fenomene speciale se despărțeau, de exemplu, dacă părintele necesită tratament special și nu se poate face la noi în spital. Dar în principiu, vorbim despre pacienți care nu prea dezvoltă simptome speciale. Cei mici pot avea la rândul lor unele probleme respiratorii. Din fericire și părinții lor sunt mai tineri și nu dezvoltă boala cu fenomene grave, mai agresive”, a explicat medicul.
Pavilionul special pentru COVID-19 funcționează la Spitalul Grigore Alexandrescu, în condițiile în care unitatea este destinată tratării altor patologii iar cazurile care vizează strict problemele respiratorii au fost direcționate către spitalele de profil: “De cele mai multe ori, pacienții se adresează la noi pentru alte patologii, nu cele care apar strict în context COVID-19. Cei care aveauprobleme respiratorii au fost trimiși la spitalele pentru boli infecțioase, spitalele Balș și Babeș care au preluat și copii”,a mai spus Raluca Alexandru.
Raed Arafat: Mare parte a copiilor infectați au forme ușoare. Risc zero nu există
Într-o intervenție pe B1 TV, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat,a declaratcă, cei mai mulți dintre copiii care se infectează cu noulcoronavirusprezintă forme ușoare ale bolii. Pe de altă parte, acesta a subliniat că odată cu începerea școlii, ”risc zero nu există”, iar pericolul cel mai mare este ca minorii să transmită virusul adulților din familie și profesorilor.
Premierul Ludovic Orbana declaratrecent că, potrivit statisticilor, procentul cazurilor de infectare cucoronavirusîn rândul elevilor, pe teritoriul țării, este de 6,3%, cu toate că noul an școlar încă nu a început.