În contextul în care numărul pacienților confirmați oficial cu noul tip de coronavirus a crescut în România în ultimele zile, tot mai mulți se întreabă în ce măsură spitalele din țară au o dotare corespunzătoare pentru a face față unui scenariu în care epidemia se extinde. Unele dintre aparatele medicale importante folosite în tratarea pacienților infestați cu COVID-19 sunt cele de ventilație mecanică.
Întrebată dacă în acest moment spitalele din România au în dotare un număr suficient de aparate de ventilație artificială pentru a face față epidemiei de coronavirus, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a declarat pentru B1.RO, că în acest moment, spitalele dețin toate echipamentele și medicamentele necesare pentru a trata cazurile de coronavirus. Asta în condițiile în care este vorba despre primul scenariu de lucru, în care sunt luate în calcul sub 25 de cazuri.
„În acest moment s-a încheiat o ședință în cadrul Ministerului Sănătății. Noi avem un comandament al Ministerului care colectează toate aceste informații. Mâine vom prezenta absolut toate datele colectate la nivelul Ministerului Sănătății. Deocamdată pentru situația actuală, având în vedere că noi ne aflăm în primul scenariu, adică sub 25 de cazuri confirmate, sunt atât medicamentele, cât și dispozitivele medicale la nivel corespunzător. Menționez, pentru cazul acesta. Suntem în ziua în care vorbim despre primul scenariu de lucru”, a declarat Oana Grigore.
Întrebată ce se va întâmpla dacă epidemia de coronavirus se va extinde și în România, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a sugerat că în acest caz vor fi desfășurate mai multe licitații pentru achiziții suplimentare.
„S-a discutat despre creșterea capacității de diagnostic. Sunt licitații în curs de derulare pentru echipamente, pentru măști și pentru dezinfectanți. Acestea se vor desfășura în mai multe etape”, a declarat Oana Grigore.
Autoritățile române a anunțat, duminică,al 15-lea caz de infecție cu coronavirus depistat la nivel național. Este vorba despre o femeie în vârstă de 70 de ani, din județul Mureș.
Ea se afla în izolare la domiciliu încă din 6 martie, întrucât revenise în țară din Italia, zona Ancona – Bologna, iar sâmbătă i-au fost recoltate probe, după ce a avut dificultăți de respirație, tuse și febră.
Cu puțin timp înainte, fusese anunțat un al 14-lea caz. El se referă la o femeie, în vârstă de 42 de ani, din București, contact al bărbatului de 49 de ani, din București, confirmat pozitiv în cursul zilei de sâmbătă. Femeia se află în centrul de carantină București și urmează să fie transferată la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.
Totodată, în cursul zilei de duminică o altă persoană a fost declarată vindecată. Este vorba de tânăra de 16 ani, colega tânărului externat în cursul zilei de ieri, al cărei rezultat a fost negativ la două teste consecutive efectuate în decurs de 24 de ore. Aceasta va fi externată în cursul zilei de astăzi de la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara.