EXCLUSIV // Comisia Europeană a solicitat României, în luna mai, să respecte cerințele Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului, să informeze publicul și să facă raportări cu privire la gravitatea poluării. Într-o “scrisoare de punere în întârziere” României i s-a cerut să închidă și să restaureze ecologic 48 de depozite ilegale de deșeuri și să se conformeze hotărârii Curții de Justiție a UE, din 18 octombrie 2018.
Atunci, Comisia Europeană a prelungit perioadele pentru trimiterea răspunsurilor la actualele proceduri având în vedere contextul provocat de pandemia COVID-19. Țara noastră a primit și un ultimatum în acest sens: avea la dispoziție doar patru luni pentru a remedia situația. În aceste condi’ii, soluția alternativă este sortarea și depozitarea selectivă a deșeurilor, în cadrul unui sistem rațional și funcțional de gestionare.
Având în vedere că aproape jumătate din termen s-a scurs deja, am dori să aflăm care este situația sistemului de gestionare a deșeurilor. Potrivit lui Marius Marinoff, președintele Asociației pentru Reciclare și Management Integrat al Deșeurilor, situația este în continuare dezastruasă, în special din cauza nepăsării autorităților:
“Situația este dezastruasă, și oricât de mult ne-ar plăcea să spun că în momentul de față există un interes al cuiva, este pur și simplu nepăsare, neștiință și repetarea unor greșeli pe care le-am făcut din 2007 încoace. Dacă e să punem în balanță materialele care se declară că se reciclează în România și materialele care sunt în gropile de gunoi în momentul de față, materialele reciclabile, nu prea iese calculul, ceea ce pune serioase semne de întrebare”, a declarat pentru B1.RO Marius Marinoff.
În ceea ce privește reciclarea deșeurilor, acesta a subliniat faptul că în ciuda unor investiții uriașe, stațiile de sortare sunt nefuncționale. De asemenea, sistemul și fondurile europene sunt gestionate în continuare de aceleași persoane care și-au dovedit în trecut incompetența.
“În momentul de față sunt investite 1,8 miliarde de euro în toată țara în sistemul de management al deșeurilor, și inclusiv numărul puțin de stații, vreo șase pe care le declară statul ca fiind funcționale, nici măcar alea nu funcționează. Cei care au venit și au dat în 2007 tonul și au spus cam cum trebuie să se facă sistemul sunt aceeași consultanți ai Comisiei Europene care gestionează și următorii bani pe care i-am obținut să refacem sistemul ăsta nefuncțional.
Pe lângă asta planează și un infringement de 2,6 miliarde de euro deasupra țării. Situația este o bombă cu ceas care mai are încă două secunde până a exploda și o să rămânem cu gunoaiele pe stradă la propriu.
Este vorba despre neștiință. În al doilea rând când vorbim despre interese…noi românii avem capacitatea de a ne mula și adapta la orice sistem. În momentul în care duci toate deșeurile grămadă la groapa de gunoi nu ai cum să le duci în sistemul de reciclare. Fiecare încearcă să se descurce cum poate”, a mai precizat Marius Marinoff.
Acesta a declarat că cea mai gravă situație este cea din București, unde, în ciuda investițiilor de sute de milioane de euro, sistemele de gestionare eficientă a deșeurilor sunt de asemenea nefuncționale.
“În momentul de față au dispărut efectiv tot ceea ce înseamnă sisteme de colectare. Oamenii încearcă să facă sau să refacă legi. Tot ceea ce era declarat, în partea de licitație ca și cantități, nu sunt reale. Cantitățile declarate acolo sunt la jumătate față de cele care se plătesc. Tu când ți-ai luat niște mașini și un sistem cu care trebuie să funcționezi te trezești că jumătate din venituri nu le ai. În momentul de față, practic oamenii sunt într-un haos. Cap de listă rămâne Bucureștiul. Au fost investiți aproape 400 de milioane de euro, însă nici acum nu s-a dus nimic la finalitate”.
Comisia Europeană atransmisRomânieisă închidă, să etanșeze și să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 48 de depozite ilegale de deșeuri și să se conformeze hotărârii Curții de Justiție a UE din 18 octombrie 2018.
În temeiul Directivei-cadru privind deșeurile, statele membre au obligația de a recupera și elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor.
România avea obligația de a închide și a reabilita depozitele de deșeuri neconforme (depozite de deșeuri municipale și industriale) până la 16 iulie 2009.