EXCLUSIV // Creșterea alarmantă a bilanțului cazurilor de COVID-19 în România pune tot mai multă presiune pe sistemul sanitar din țara noastră. Dovedește acest lucru situația de la Spitalul de Boli Infecțioase Sfînta Cuvioasă Paraschiva din Iași, unde cadrele medicale atrag atenția că aproape că nu mai există niciun loc liber pentru pacienții infectați cu noul coronavirus și că au existat chiar zile când pacienții nu au putut fi internați din cauza numărului mare de cazuri.
Despre situația gravă de la Iași apărută în contextul accelerării pandemiei de COVID-19 în Româniaa vorbit pentru B1.RO, renumitul medic ieșean Miftode Egidia Gabriela. Aceasta a explicat că nici locurile puse la dispoziție de spitalele suport nu mai pot face față internărilor, în condițiile în care există situații în care Spitaluld e Boli Infecțioase primește peste 40 de pacienți infectați zilnic cu noul coronavirus.
“Spitalul de Boli Infecțioase din Iași aproape că nu mai are locuri. Au mai rămas câteva locuri răzlețe. Terapia Intensivă, de asemenea, este plină. Suntem foarte îngrijorați. Mai sunt câteva spitale de suport, dar tratează un număr limitat de pacienți. Locurile acestea pot fi depășite foarte repede. Avem zile în care internăm 40-45 de pacienți. Chiar și într-o singură zi este posibil să depășim nivelul de paturi care s-au pus la dispoziție în spitale suport ca CFR. Lucrurile pot lua o turnură destul de gravă, fără să spunem lucruri prea înspăimântătoare, însă vrem să fim realiști”, a explicat medicul Miftode Egidia Gabriela.
Aceasta a atras atenția că există numeroase cazuri de decese care apar în rândul populației tinere, care subestimează primele simptome apărute și care întârzie testarea și internarea. În acest mod pacienții se expun riscului de a face forme grave ale bolii care în cele din urmă se dovedesc a fi mortale
“Lumea trebuie să înțeleagă că acest flagel se poate opri numai dacă se respectă regulile. Ciar dacă este vacanță, chiar dacă oamenii doresc să se întâlnească este foarte bine să o facă purtând mască. Ne îngrijorează faptul că sunt forme severe, sunt decese la persoane tinere care nu au conștientizat că e posibil să se întâmple o tragedie și au stat foarte mult acasă. Este un foarte mare pericol care pândește populația: impresia că poți păcăli boala cu întârzierea testării. Vorbim despe persoane care au simptome, le cunosc pentru că de multe ori se spune în toate spațiile despre ce produce acest virus, și totuși stau acasă o săptămână, până la două săptămâni. În această perioadă riscul este de a face forme extrem de grave, mortale chiar, începând din a șaptea zi, a zecea zi…Aici este marea problemă: nu se vine la testare, atunci când sunt simptome. Ignoră foarte mulți aceste apeluri care se fac frecvent cu toată responsabilitatea de către toți liderii de opinie”, a mai precizat renumitul medic ieșean.
Aceasta a explicat că situația este atât de gravă, că în urmă cu o zi Spitalul de Boli Infecțioase a ajuns în situația de a nu mai primi pacienți pentru că nu mai existau locuri libere: “Am ajuns într-un impas, pentru că pentru prima dată la Iași nu mai avem locuri. Am ajuns ca în urmă cu o zi să trimitem pacienți înapoi pentru că nu mai aveam locuri. Îi trimiteam în serviciile UPU de unde veneau, spunându-le că nu mai există locuri”