EXCLUSIV // Se pot vaccina împotriva COVID-19 pacienții care au astm bronșic? Explicația unui renumit medic din România: Trebuie să rămână în centrul de imunizare mai mult decât ceilalți

Publicat: 22 01. 2021, 12:30
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA

Pacienții care au astm bronșic se pot vaccina fără probleme împotriva noului coronavirus, având în vedere că nu există contraindicații în acest sens, a explicat pentru b1.ro medicul Gindrovel Dumitru.

Acesta a subliniat că pacienții cu astm care s-au programat în etapa a doua de vaccinare trebuie să informeze personalul medical din centrele de imunizare despre afecțiunea pe care o are completând o fișă, iar ulterior, după efectuarea vaccinului să aștepte preventiv 30 de minute. În cazul în care apar simptome specifice, centrele ar trebui să fie dotate cu medicamente pentru această afecțiune:

“Pacienții care au astm bronșic cunosc tratamentul pe care trebuie să îl urmeze. Astmul bronșic nu reprezintă una din contraindicațiile la vaccinare.

Pacientul trebuie să informezeatunci când ajunge în centrul de vaccinarepersonalul, când completează fișa de vaccinare și apoi trebuie să rămână o jumătate de oră, nu un sfert de oră, mai mult decât ceialți, în centrul de vaccinare.

Iar în cazul în care, totuși, apare o exacerbare a astmului, fie că se manifestă prin tuse, fie prin alt disconfort, pacientul are la dispoziție, cel puțin teoretic, medicația specifică bolii astfel încât să poată să o folosească dacă este necesar”, a precizat medicul Gindrovel Dumitru.

Guvernul a aprobat Hotărarea prin care noi categorii de persoane vor intra în etapa a doua a campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, bolnavilor cronici și angajaților din domenii esențiale li se adaugă persoanele cu dizabilități, însoțitorii și persoanele fără adăpost. De asemenea, sunt incluse noi categorii de angajați.

Potrivit Hotărâri de Guvern adoptată astăzi, campania de vaccinare va fi extinsă pentru a include, în etapa a doua, și alte categorii de angajați, în special din instituții publice, persoane cu dizabilități și persoane fără adăpost.

Potrivit HG, în etapa a doua vor fi incluse „persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea; persoane fără adăpost”.