EXCLUSIV // Scenariu sumbru privind evoluția pandemiei de coronavirus în România: „Putem ajunge la 1.000 de cazuri pe zi, chiar înainte de finalul lunii iulie, și la 7.500 de cazuri pe săptămână”

EXCLUSIV // Scenariu sumbru privind evoluția pandemiei de coronavirus în România: Putem ajunge la 1.000 de cazuri pe zi, chiar înainte de finalul lunii iulie, și la 7.500 de cazuri pe săptămână”
Foto: Hepta

EXCLUSIV // Deși numărul cazurilor noi de coronavirus acrescut semnificativ în ultimele zile, situația poate evolua dramatic, cu un bilanț ce ar putea ajunge la 800 de cazuri zilnice noi, săptămâna viitoare, sau chiar la 1.000 de cazuri raportate zilnic, până la sfârșitul lunii iulie, este de părere Octavia Jurma,cercetător și medic din Timișoara, pasionat de statistică. De la începutul pandemiei de coronavirus, acesta s-a remarcat pe rețelele de socializare prin predicțiile și scenariile matematice prezentate despre evoluția cazurilor.

Contactat de către B1.ro, medicul timișorean Octavian Jurma a explicat că atât într-un scenariu optimist, cât și într-un scenariu pesimist, vom ajunge în această săptămână la o medie de peste 600 de cazuri și cu un varf de peste 700 de cazuri noi. Trendul ascendent al pandemiei de coronavirus va continua și săptămâna viitoare, când am urma să atungem un varf de 800 de cazuri zilnice.

Octavian Jurma atrage atenția că, în situația în care acest trend nu va fi oprit, România poate înregistra până la 1.000 de cazuri noi, raportate zilnic, până la sfârșitul lunii iulie.

Acesta a dezvăluit și a explicat calculele care stau la baza acestor predicții, deloc încurajatoare:

“Tabelul cu simulare zilnică curbele mov (scenariul optimist și verde (scenariul curent) sunt curbele care definesc intervalul de predicție (ajustat periodic la schimbările de trend).

Cele două curbe definesc intervalul de predicție care este cu atât mai larg cu cât incertitudinea este mai mare. Așa cum vedeți cele două converg acum și atât în scenariul optimist cât și în cel mai pesimist vom ajunge la săptămâna această la o medie de peste 600 de cazuri (până în 650) cu un vârf de peste 700 de cazuri noi (probabil 750) iar saptama viitoare foarte probabil un vârf de 800 de cazuri pe zi. Ce mă îngrijorează dacă menținem trendul actual este că în scenariul pesimist putem ajunge chiar înainte de finalul lunii iulie la 1,000 de cazuri pe zi și 7,500 de cazuri pe săptămâna”, a explicat Octavian Jurma.

Acesta a vorbit și despre motivul pentru care alte simulări prezintă scenarii mai optimiste (cu 800 de cazuri noi de coronavirus raportate zilnic abia în luna august), comparativ cu cele ilustrate de predicțiile sale. Potrivit lui Octavian Jurma, rata de crerstere de saptama tecuta este chiar peste curba pesimista si de aceea epidemia evolueaz mai repede decat permit indicatorii clasici .

“Știu că simularea alternativă a colegilor de la Graphs.ro care e mai precisă și sunt experți în statistică epidemică (eu sunt doar medic cu ceva pregătire științifică postuniversitară ) pentru că urmăresc R0 progonozeaza 800 de cazuri pe zi în august dar R0 are dezavantajul că se calculează mai greu și se ajustează mai „lent” decât indicatorul Td (timp de dublare) pe care îl folosesc eu în simulări.

Cei doi indicatori sunt complementari și invers proporționali de aici și imaginea similară de ansamblu pe care o produc. Și simularea optimistă (curbă mov ajunge la 800 de cazuri pe zi în prima săptămâna din august) dar rată de crerstere de saptama tecut este chiar peste curbă pesimistă și de aceea cred că epidemia evolueaz mai repede decât ne permit indicatorii clasici (R0) să o urmărim”, a mai precizat Octavian Jurma.

Acesta a mai subliniat că dacă modelul statistic pe care îl dolosește nu poate prezice cu exactitate numărul de cazuri noid e coronavirus, raportate zilnic, predicția pentru media cazurilor de coronavirus, la șapte zile este foarte apropiată de valorile raportate oficial.

“Sper că ei să aibă dreptate și să greșesc eu, însă după cum se vede prognoza pesimistă subestimează puțin de câteva zile evoluția reală. Prognoza urmărește numărul total de cazuri din care se extrapolează numarul de cazuri noi. Numărul de cazuri noi zilnic este aprope imposibil de prezis corect cu modelul meu, cel puțin însă media la șapte zile după cum se vede devine deja foarte apropiata de valorile reale”, a mai precizat Octavian Jurma.

Ultimul bilanț al pandemiei de coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat miercuri un nou bilanț îngrijorător al cazurilor de coronavirus în România. Nu mai puține de 641 de noi pacienți infectați cu COVID-19 au fost raportați în ultimele 24 de ore. Totodată au fost raportate 21 de decese în rândul pacienților cu COVID-19.

În total, la nivel național au fost confirmate până acum 34.226 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24155 au fost externate, dintre care 22049 de pacienți vindecați și 2106 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Totodată, până în prezent, 727 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere. În acest moment, 248 de pacienți sunt internați în secțiile de terapie intensivă.

România a înregistrat un nou record negativ al cazurilor zilnice de infectare cu noul coronavirus în cursul zilei de sâmbătă. Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat atunci că au fost confirmate 698 de noi îmbolnăviri.

Până acum, pragul era reprezentat de cele 523 de îmbolnăviri raportate în 11 aprilie, când la nivel național încă era în vigoare starea de urgență.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`