EXCLUSIV // România, aproape de o criză a vaccinului antigripal. Reprezentant al pacienților: Medicii au primit până la 15 doze de vaccin, dar unii au pe liste până la 500 de pacienți. Producătorii nu fac față cererii foarte mari

Publicat: 23 10. 2020, 12:28
sursa foto: pixabay

În acest moment vaccinul antigripal este de negăsit în farmaciile din România. De asemenea, dozele distribuite către cabinetele medicilor de familie sunt insuficiente, anunță reprezentanții pacienților.

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a anunțat că a comandat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. În data de 14 septembrie 2020, Ministerul Sănătății a început campania de vaccinare prin distrubuția primelor 330 000 doze către direcţiile de sănătate publică în vederea începerii imunizărilor. O nouă tranșă de 500 000 doze vaccin gripal a fost livrată pe 19 noiembrie de furnizor către direcțiile de sănătate publică, iar următoarea tranșă de 1. 100. 000 doze de vaccin gripal ar urma să fie livrată în prima parte a lunii noiembrie, promite Ministerul Sănătății.

Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Nnaţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a precizat pentru B1.RO că stocurile care au venit până acum nu acoperă cererea de vaccinare. O cauză ar putea fi, potrivit acestuia cererea foarte mare existentă la niveel european și incapacitatea producătorilor de a livra la timp stocurile comandate:

“Vaccinul antigripal nu este accesibil publicului. Nu mergem în farmacie să îl luăm. S-a distribuit și a doua serie la medicii de familie, tot foarte puține. Nu acoperă nevoile și mai ales nu acoperă solicitările medicilor pentru fiecare caz în parte. Ceva nu merge. Probabil că stocurile de vaccinuri nu au venit după graficul anunțat de Ministerul Sănătății, și probabil negociat de Ministerul Sănătății. Aflăm că și la nivel european sunt probleme, în sensul că producătorii de vaccinuri, furnizorii nu au respectat în totalitate graficul promis”,a declarat Vasile Barbu.

Acesta a subiniat de ce este important în astfel de contexte ca vaccinul să fie produs în România, pentru că statele sunt preocupate în situația de criză să acopere cererea internă:

“Solicitările sunt atât de mari și au apărut tot felul de oportunități pentru acei producători. Nu fac față solicitărilor. Apar tot felul de solicitări suplimentare pe zone prioritare ale producătorului. De ani de zile, noi am luptat pentru a avea în România vaccinul produs de Institutul Cantacuzino, tocmai pentru a nu fi puși în astfel de situații. Fiecare țară își protejează interesele în situații de criză și în ceea ce privește produse deficitare, problematice pentru sănătatea publică. Statele își acoperă nevoile lor și apoi ale celorlalți”.

Potrivit lui Vasile Barbu, medicii de familie au primit câteva doze de vaccin, în conddițiile în care sunt și medici care au pe listă sute de pacienți care ar avea prioritate la vaccinare:

“Deși România a contractat din timp, nu se află printre prioritățile producătorilor de vaccinuri. Medicii au primit maximum 15doze. Dar sunt medici care au și 400-500 de pacienți pe listele cu drept de vaccinare. Atât în rândul copiilor, cât și în rândul pacienților cronici, cu risc de afectare. Practic nu acoperă. Medicii dedata aceasta au făcut comanda din luna martie a anului acestuia. Auc rescut solicitările în special în rândul pacienților cronici”.

Reprezentantul pacienților a precizat că epidemia de gripă începe să se manifeste de regulă în România în luna decembrie, iar campania de vaccinare ar trebui să se desfășoare până în luna noiembrie:

“Există presiuni mari din partea populației pentru vaccinare. Vaccinul nu ajunge nici măcar pentru gravide. O altă chestiune, noi discutăm cu specialiștii care au lucrat o viață cu vaccinul. Ei spun că gripa poate să înceapă cam în luna decembrie. Și acum tot așa, chiar dacă este pandemie. Acest lucru înseamnă că ar fi trebuit până pe 15 noiembrie să vaccinăm toată populația cu risc. Din păcate așa cum merg lucrurile acum nu cred că o să se acopere această nevoie. Nici nu trebuie vaccinat mai devreme. E un specific României. Epidemia poate să dureze până la sfârșitul lunii aprilie. Orice decalare nu acoperă și luna aprilie. Organismuls cade din capacitatea de apărare pentru că apare modificarea tulpinelor. Nu mai are eficacitate imunizarea. Pe1 decembrie, cel târziu, este bine să se facă vaccinarea”, mai precizează Vasile Barbu.

Acesta a avertizat că sunt puține șanse ca vaccinul să poată fi comercializat în farmacii:

“Nu s-a vaccinat nici în spitale. Dacă mai apre și gripa în rândul pacienților va scădea și mai mult capacitatea de a oferi servicii medicale. Nici cadrele medicale nu au fost vaccinate, zona de asistență socială, a căminelor de bătrâni, gravidele…sunt cele mai expus epersoane.

Pe noi ne interesa punerea pe piață a vaccinului, găsirea lui în farmacii. Șansele sunt foarte mici, tot din cauză că producătorii nu fac față solicitărilor uriașe”.