EXCLUSIV // Reacția medicilor de familie după anunțul ministrului Sănătății, privind tratarea pacienților COVID cu forme ușoare și medii acasă: “Nu avem cum să evaluăm și să spunem în ce stadiu sunt pacienții” / “Unii așteptă și 12 zile să îi sune cineva”

Publicat: 15 10. 2020, 18:05
Sursa Foto: Hepta

EXCLUSIV // În contextul în care numărul cazurilor de coronavirus a explodat în ultimele săptămâni, iar spitalele desemnate pentru a trata pacienții infectați au rămas fără paturi libere, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat o reorganizare a unităților medicale din țară.Astfel, toate spitalele din România trebuie să se pregătească să primească pacienți cu COVID-19, iar pacienții cu forme ușoare şi medii de COVID-19 și bolnavii asimptomatici vor rămâne acasă, sub monitorizarea medicilor de familie.

Ministrul Sănătății a mai anunțat că de săptămâna viitoare, în baza unei ordonanţe de urgenţă care este în pregătire, cazurile uşoare şi medii de COVID-19, precum şi cele asimptomatice, vor rămâne acasă, sub monitorizarea medicilor de familie.

„Avem în pregătire o ordonanţă de urgenţă pentru cazurile medii şi uşoare de boală, asimptomatice, să rămână la domiciliu, sub supravegherea şi monitorizarea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să-i ia programat pentru investigaţiile suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în unităţile spitaliceşti”, a afirmat Nelu Tătaru, citat de Agerpres.

Pe de altă parte reprezentanții medicilor de familie contactați de B1.RO avertizează că tot ceea ce pot face aceștia este de a monitoriza de la distanță starea de sănătate a pacienților, fără a putea să intervină atunci când apare o evoluție nefavorabilă a bolii. Totodată, în cazul pacienților care prezintă forme medii de infecție cu noul coronavirus, medicii de familie nu vor putea să ofere o monitorizare adecvată, prin urmare acești pacienți vor fi nevoiți să apele tot la aparatura și la personalul din spital, în situațiile în care boala se agravează.

Lipsa locurilor libere în spitale se resimte deja în cazul unor pacienți care prezintă forme medii ale bolii cauzate de coronavirus. Potrivit medicului Sandra Adalgiza Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, există deja numeroase cazuri de pacienți cu forme ușoare care așteaptă zile bune, în ciuda simptomelor, să fie internați în spitale.

“Declarații de acest fel sunt făcute de o săptămână de către ministrul Sănătății. Noi monitorizăm pacienții mai bine de o lună printr-un ordin pe care tot ministrul l-a dat, dar când face astfeld e declarații, mă tem că uită că l-a dat. Poate că se gândește la evaluarea inițială a pacienților. Asta nu putem face noi pentru că nu avem nici aparatul de radiologie în mâna dreaptă, nici laboratorul în mâna stângă. Un pacient care este cu suspiciune de coronavirus îl chemăm pentru testare. După ce este testat pozitiv el trebuie evaluat de către un medic care este infecționist, pneumolog, epidemiolog. Acest lucru necesită niște explorări. Cum este cazul pneumoniei, aceasta se verifică în urma unei radiografii, radiografia se face la un centru care are așa ceva. Noi nu putem să facem asta la cabinet. Noi putem să îi monitorizăm, să îi evaluăm clinic prin tele-consultație, lucru care se face și acum. Dar ca să îi evaluăm și să spunem în ce stadiu sunt pacienții, fără nimic, îmi pare rău, dar nu se poate acest lucru.

Pacienții cu forme medii sunt lăsați și acum acasă. Avem pacienți care așteaptă de 12 zile să îi sune cineva”, a declarat medicul.