Mai multe asociații de revoluționari au cerut din nou desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), printr-o scrisoare formulată către Parlamentul României. Gelu Voican-Voiculescu, viceprim-ministru în primul guvern post-revoluționar și senator din partea FSN, a comentat inițiativa Societății Timițoara, AsociațieiRevoluționarilor Fără Privilegii și a Fundației Gheorghe Ursu, pentru B1.ro.
Gelu Voican-Voiculescu, ultimul președinte al Institutului, s-a declarat sceptic cu privire la continuitatea activității instituției.
„Institutul a fost desființat din decembrie 2019.E dreptul lor să solicite chestiunea asta (n.r. – asociațiile de revoluționari), dar Institutul Revoluției Române este desființat prin Ordonanța de Urgență 95 din 31 decembrie 2019. Ordonanța de Urgență își face efectul juridic imediat.
Aceste solicitări sunt eronate. Chiar în cazul în care s-ar vota revenirea la existența Institutului, din momentul acela se poate vorbi despre institut, dar fără buget, institutul nu poate funcționa. Mă îndoiesc că în acest context, în care sunt dificultăți cu pensiile și altele, se va da un buget.
Dar să avem răbdare, să vedem ce se întâmplă, pentru că Ordonanța de Urgență nr. 95, a fost infirmată și trebuie să voteze plenul Senatului, dacă-și menține acest punct de vedere. Și atunci, dacă-și menține punctul de vedere, Ordonanța nr. 95 din 2019 nu-și mai face efectul și Institutul există din nou, pe hârtie, formal.În acest moment, Institutul nu există și nici eu nu pot fi directorul general al unei inexistențe.Ion Iliescu a avut această funcție (n.r. – de președinte). Institutul era condus de un președinte neplătit și de un director general plătit (n.r. – Gelu Voican-Voiculescu)”, a declarat Gelu Voican-Voiculescu pentru B1.ro.
Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înființat în baza unei legi din anul 2004, ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică. Potrivit actului normativ, Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre.
Activitatea IRRD, instituție înființată în timpul președinției lui Ion Iliescu, este aspru contestată de către revoluționari.
„Vă solicităm finalizarea demersului privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Considerăm finanţarea din partea statului a acestui institut nejustificată. Activitatea institutului a avut un efect minor, partizan şi neconvingător în aspecte esenţiale ale Revoluţiei”, au notat asociațiile de revoluționari, potrivit celui mai recent comunicat public.
În decembrie 2019, Guvernul Orban a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru desființarea Institutului Revoluției, în contextul unui scandal. La 30 de ani de la Revoluție, Institutul pregătea organizarea unui concert cu acest prilej, anulat în urma unor proteste.
Ulterior, Parlamentul a respins OUG cu privire la desființarea Institutului, iar Guvernul s-a adresatCurții Constituțuionale. CCR a resăins sesizarea Executivului pentru respingerea OUG 91/2019, iar în octombrie 2020, Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii.