În căutare de alternative, turiștii români au luat cu asalt plajele mai puțin cunoscute de pe litoralul românesc. Cele „virgine” sau „sălbatice” au devenit puncte de atracție pentru cei care vor să scape de aglomerație și să se bucure de nisip, soare și mare în liniște. Și totuși, cât de „sălbatice” sunt „plajele virgine” din România?
După căderea comunismului, stațiuni precum Venus, Saturn, Jupiter, Olimp și Eforie Sud au intrat treptat, într-un con de umbră. Mamaia, Eforie Nord, Costinești și mai nou, Vama Veche au devenit din anii ‘2000 preferatele turiștilor. Prea multă agitație în stațiunile menționate, unde șezlongurile sunt lipite unele de altele, au determinat româniisă caute locuri mai intime. Printre acestea, plajele pustii, în care își pot întinde prosopul fără probleme și unde oamenii de afaceri nu și-au montat barurile și șezlongurile.
Și totuși, chiar există aceste destinații de vacanță? Tuzla este unul dintre cele mai exotice nume de pe litoralul românesc, inclusă în topurile „plajelor sălbatice” de pe bloguri, realizate în ultimii ani. Dar Tuzla s-a schimbat complet. Plaja este complet închiriată de diferite societăți comerciale.
5 contracte de închiriere se află în derulare la Tuzla, pentru anul 2020, pe o suprafață de 22.486 de metri pătrați, informează „Apele Române”, în urma unei solicitări B1.ro.
Astfel, Tuzla s-a transformat într-o stațiune aglomerată, dar fără infrastructură, precum Vama Veche: drumuri nebetonate/nepietruiteși pline gropi șipuține unități de cazare. De asemenea, la mal, algele stau expuse în voie.
Parcarea de la Plaja Tuzla, plină până la refuz de mașini (Iulie 2020 / Foto: Andi Miron)
Corbu-Năvodari (la sud de Cap Midia) este o altă plajă prezentată pe internet drept „sălbatică”. A fost demult așa, pentru că în prezent, 3 mari contracte de închiriere se află în derulare, pe o suprafață de 4 ori mai mare față de Tuzla, de 986.636 metri pătrați, potrivit „Apele Române”.
Plaja de la 23 August a scăpat de „invazia șezlongurilor”. În schimb, se confruntă cu alte probleme.
„Plaja este neînchiriată, a suferit o erodare necontrolată a liniei țărmului, de acțiunea valului, lățimea plajei fiind foarte mică, iar accesul către mare esteneamenajat și îngreunat de faleza înaltă. Lipsa accesului face imposibilă intervenția utilajelor și a mijloacelor de transport pentru desfășurarea lucrărilor de pregătire și întreținere în sezonul estival”,a declarat Bogdan Bola, președintele „Apele Române”, pentru B1.ro.