EXCLUSIV // Patriarhul Daniel s-a întâlnit cu liderul Cultului Musulman din România, Muftiu Muurat Iusuf

EXCLUSIV // Patriarhul Daniel s-a întâlnit cu liderul Cultului Musulman din România, Muftiu Muurat Iusuf
Întâlnirea șefului cultului musulman din România, Muftiu Muurat Iusuf, cu Patriarhul Daniel, 2021 / Foto: Muftiatul Cultului Musulman din România (Facebook)

Liderii cultelor religioase din România păstrează relații cordiale și efectuează periodic vizite, în cadrul cărora abordează diverse teme de actualitate. Marți, Patriarhul Daniel a avut o întrevedere cu liderul Cultului Musulman din România, Muftiu Muurat Iusuf. O imagine cu cei doi reprezentanți ai cultelor religioase, realizată într-un lăcaș de cult creștin ortodox a fost publicată în social media, de Muftiatul Cultului Musulman din România.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR, a declarat pentru B1.ro că astfel de vizite reprezintă un obicei între liderii cultelor religioase, în cazul de față pentru Patriarhul Daniel și Muftiu Muurat Iusuf.

„Întâlnirea de astăzi a fost una fără o tematică specială și care s-a înscris în contextul întâlnirilor obișnuite dintre reprezentanții diferitelor culte religioase cu Părintele Patriarh”, a declarat Vasile Bănescu pentru B1.ro.

Potrivit celor mai recente estimări, în România trăiesc aproximativ 80.000 de musulmani.

Relațiile dintre creștini și musulmani, din ce în ce mai apropiate. Premieră mondială anunțată în 2021

Întâlnirea dintre liderul cultului musulman și al Bisericii Ortodoxe Române, respectiv relațiile cordiale, amintesc de proiectul unic în lume, din Germania, anunțat în luna mai a acestui an și anume construirea unui lăcaș de cult comun pentru creștini, musulmani și evrei.

„Templul spiritual” va fi în același timp biserică, sinagogă și moschee și va reprezenta un important simbol al unității. Imamul, pastorul şi rabinul unei „Singure Case” au fost prezenți la montarea prime pietre „o etapă importantă către finalizarea proiectului nostru inter-religios de pace”, conform rabinului Andreas Nachama.

Momentul a fost plin de simbolism. Cei trei reprezentanți ai cultelor religioase au rostitscurte rugăciuni înainte ca obiecte simbolice ale celor trei religii să fie turnate în beton.

„Bucuria legată de acest proiect de pace unic al religiilor creşte odată cu fiecare piatră care va fi pusă”, a declarat pastorul Gregor Hohberg, înainte de ceremonie. „Pentru noi este un pas înainte plin de simbolism”, a adăugat imamul viitoarei moschei, Kadir Sanci.

Edificiul va fi construit pe locul unei vechi biserici, distruse în timpul Republicii Democrate Germane. Lucrările ar urma să dureze patru ani de zile. Investiția este estimată în total, la 47 de milioane de euro, un proiect finanțat parțial de statul german și primăria Capitalei. În plus, opt milioane de euro ar urma să fie strânse din donații publice.

Biserica protestantă, moscheea și sinagoga vor fi legale între el printr-o sală comună de evenimente.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`